ArchívumHírek

Látványos tárlat a látványosan átalakuló városról

Kockaházak foglalták el az egykori polgári házaktól a belvárost

A hét első három napján a Gregus Máté Mezőgazdasági Szakképző Iskola három osztálya is meglátogatta a hódmezővásárhelyi Emlékpont március 23-án nyílt, Vásárhely anno. A változó város 1945-1990 című kiállítását, amely a város arculatának a szocializmus idején bekövetkezett változásait mutatja be.

A tárlat két kurátora, Dr. Zeman Ferenc, az Emlékpont történésze és Bernátsky Ferenc, a Tornyai János Múzeum történészei kalauzolta a diákokat kiállításon, amelynek közel ötven tablója a város egy-egy területére koncentrálva mutatja be a vizsgált időszak alatt történt módosulásokat. Így például látható eredeti fényében a nyári színkör is az egyik felvételen, míg a mellette lévőn fotó már a bontás állapotát dokumentálja.

Hasonló módon mutatja be a kiállítás, hogyan is nézett ki az Andrássy út, a mai Dr. Rapcsák András utca, vagy az Oldalkosár utca – Tóalj utca – Kaszap utca által határolt terület, amelynek polgári házainak jelentős részét a szocializmus idején regnált városvezetés lebontatta, hogy helyükön ipari technológiával épüljenek fel a szocreál stílusjegyeit magukon hordozó tömbházak.

A kiállítás külön fotósorozaton mutatja be, hogyan épültek fel a soklakásos háztömbök a Hódtóban és a kertvárosban, míg a padlómatricán bemutatott régi térképen láthatók az áthúzott, eredeti utcanevek, s mellettük az államszocializmus idején más településeken is „népszerűvé vált” elnevezések, Lenin utca, Malinovszkij utca, vagy a városba 1945-ben érkező szovjet csapatok bevonulásának dátumát rögzítő Október 8. utca.

– Vásárhelyiként nagyon megörültem, hogy létrejött ez a kiállítás – fogalmazott a középiskola igazgatója, Nagy Zsuzsanna, aki az egyik osztállyal érkezett a tárlat megtekintésére. A pedagógus fontosnak tartotta, hogy a mezőgazdasági szakképző iskolába járó gyerekek is megismerjék a város arculatának változását, amelyre a látványosan kialakított tárlat lehetőséget ad mindezt megismerni a vásárhelyi diákok mellett az intézménybe vidékről járó tanulóknak is.

A kiállítás május 6-ig tekinthető meg az Emlékpont galériájában.