Emlékpont

A rendhagyó történelemórák tematikája​

1.) A GULÁG-szigetvilág
Honvédek, leventék, munkaszolgálatosok, deportáltak, „málenkij robot” a Szovjetunióban. A szovjet lágervilág kialakulása és „fejlődése”.

2.) A hagyományos paraszti világ szétverésétől a Fehér Gárdáig
A magyar mezőgazdaság szovjetizálása. Kulákosítás, erőszakos téeszesítés, a tanyavilág elpusztítása. Antikommunista mozgalmak Vásárhely térségében.

3.) Az 1956-os forradalom és szabadságharc
Diákgyűlések Szeged és Vásárhelyen mint a forradalom előzményei. A forradalom és a szabadságharc története, a kádári megtorlás.
A Rákosi-korszak munkáspolitikája. Jegyrendszer és a magyar sztahanovisták. A Kádár-rendszer munkásosztálya a „mennybe megy”? Brigádmozgalom és VGMK.

4.) Élet a Kádár-rendszerben – Munka és mindennapok
Az 1956-os forradalmat követő megtorlás. A „puha diktatúra” mindennapjai (mozgalmi élet, szórakozási lehetőségek, zenei világ, televíziózás, reklámok).

5.) Rock a tanóra körül – avagy „így mulat a bítes magyar úr”
A rock and roll születésétől a ’70-es évek elejéig, Chubby Checkertől az Omegáig. Sok-sok zene és videoklip, sztorik a zenekarokról.

6.) „Agyamban kopasz cenzor ül” – rocktörténet 2.
A diszkó zenétől az újhullámig és a világzenéig (Boney M-től Loreena Mckennet-ig). A Kádár-korszak lázadó rock együtteseitől a „rendszerváltó rockerek”-ig.

7.) A hidegháború története (1946-1989)
Sok nemzetközi feszültséggel járó korszak, melyet a két szuperhatalom, az Amerikai Egyesült Államok és a Szovjetunió közötti folytonos rivalizálás jellemzett. A hidegháború a második világháború két nyertes nagyhatalmának ideológiai, kulturális, gazdasági, politikai összecsapásából állt.