ArchívumHírek

A mezőgazdasági szakmai verseny kísérőtanárai az Emlékpontban

A hódmezővásárhelyi Gregus Máté Mezőgazdasági Szakközépiskola adott otthont 2018. április 10 és 13. között a mezőgazdasági technikus, állattenyésztő és állategészségügyi technikus szakmák országos szakmai tanulmányi versenyének, valamint a gazda szakma kiváló tanulója verseny országos döntőjének. Amíg ország számos településéről érkezett diákok a szakmai versenyfeladatokat teljesítették, a szervezők a kísérő tanároknak mutatták meg Vásárhely és környéke érdekességeit. Csoportjuk az Emlékpontba is ellátogatott.

A többek között Debrecenből, Nyíregyházáról, Ceglédről, Hajdúböszörményből, Kaposvárról, Törökszentmiklósról a vásárhelyi döntőre érkezett fiatalokat kísérő pedagógusok Magyarország és Hódmezővásárhely 1945 és 1990 közötti történelmével ismerkedtek az Emlékpontban.

A látogatás során kiderült: a vásárhelyi események, így a mezőgazdaság államosítása és szövetkezetesítése, a téeszesítés a látogatók származási helyén is hasonló formában történt, s alakította át a helyi társadalom addig kialakult szerkezetét az állam beavatkozásával.

A csoport az Emlékpont galériájában megtekintette a Vásárhely Anno. A változó város 1945—1990 című, a város arculatának alakulását fotókkal és térképekkel bemutató tárlatot is, amelyből látható, hogyan tűnt el a vásárhelyi Belváros számos polgári, paraszti és paraszt-polgári épülete, amelyek helyét az iparosított technológiával épült tömblakások foglalták el.

A versenyző diákokat kísérő pedagógusok megnézték meg Szeged nevezetességeit, sárkányhajóztak a Tiszán, valamint a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum kiállításait is megtekintették.