ArchívumHírek

Vásárhely elveszett emlékei

Hódmezővásárhely építészetének átalakulását dokumentálja a Vásárhely Anno. A változó város, 1945–1990 című kötet, amelyet hétfő délután mutattak be a hódmezővásárhelyi Emlékpontban. A 2017-ben indult Vásárhely Anno projekt fontos állomása a könyvbemutató, amelynek első része volt a most véget ért kiállítás a közgyűjtemény galériájában, s már működik a vasarhelyanno.hu honlap, amelynek huszonháromezer fényképén keresztül ismerhető meg a város múltja.

A kötet szerzői, Bernátsky Ferenc, a Tornyai János Múzeum helytörténésze és Zeman Ferenc, az Emlékpont történésze mind a kiállítás, mind a kiadvány összeállításával és a képekhez tartozó adatbázis elkészítésével komoly munkát végzett el – hangsúlyozta Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője és a kötet szerkesztője a megnyitón, rámutatva, hogy az elvégzett munka által a vásárhelyiek jobban megismerhetik a város múltját, s erősíthetik saját identitásukat.

A Belváros átalakulását eredményező folyamat 1948-ban kezdődött meg: lebontották a Nyári Színkörnek otthont adó faszínházat és a parasztpolgári házak jelentős része elbontása került a mai Dr. Rapcsák András utcán és az Andrássy úton, majd elfoglalták helyüket az iparosított technológiával épülő kockaházak – erről Bernátsky Ferenc szólt a könyvbemutatón, hozzátéve, hogy beépítettek akkoriban addig építészetileg nem hasznosított részeket is, mint a Hódtó, a Kertváros, vagy a Szabadság tér.

A kiállítás és a kötet anyaga egy részének forrása a Tornyai János Múzeum, de sok felvétel köszönhető a kor profi fotósainak és a lelkes amatőröknek, akik megörökítették a régi házak eredeti állapotát, azok bontását és az új épületek építését.

A sokezer fotó közül kiválogatott kétszáz fénykép által egyfajta esszenciát tarthat kezében az új könyv olvasója. Mint Zeman Ferenc elmondta: a legérdekesebb és legjelentősebb felvételeket válogatták ki annak bemutatására, hogy az egypártrendszer adta lehetőséggel a központi és a helyi hatalom hogyan biztosított teret a szocreál jellemezte épületeknek az egykori, vagyonos polgárok, gazdák és kereskedők által építtetett ingatlanok lebontásával. Így a régi épületek képeit megőrizve a kötet az egykori tulajdonosoknak is emléket állít.

A bemutatón részt vett Szigeti János helytörténész, aki hangsúlyozta: az 1945 és 1990 között végrehajtott átalakítás Vásárhely történelmi belvárosának vesztét okozta és a bemutatott kötetet folytatásra érdemes, pontos szakmai munkának nevezte. A megnyitón felszólalt Felletár László, aki amatőr fotósként több városrész átalakulását is dokumentálta bátyjával, Felletár Bélával.

A Vásárhely Anno. A változó város, 1945–1990 című kötetet az érdeklődők a Tornyai János Múzeum és az Alföldi Galéria pénztárában vásárolhatják meg.