ArchívumHírek

A vásárhelyi zsidóság történetével ismerkedtek a fővárosi vendégek

A Budapesti Zsidó Hitközség Herman Lipót Idősek Klubja és a Hegedűs Gyula utcai Idősek Klubjának ötven fős csoportja kereste fel szerdán a hódmezővásárhelyi zsinagógát és a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhelyet. A látogatókat vezető Tolnai Judit, a Budapesti Zsidó Hitközség szociális osztályának munkatársa elmondta: tagjaik között vannak vásárhelyi születésűek, így adódott a vásárhelyi látogatás ötlete.

A csoportot a Hódmezővásárhelyi Zsidó Hitközség imatermében köszöntötte a szervezet elnöke, Erdélyi Miklós, aki szólt arról, hogy az egykor ezerötszáz fős hitközségnek ma 52 tagja van, akik péntekenként tartják hitéleti alkalmaikat. Mint elmondta, jó kapcsolatot ápolnak a zsinagógát és a kiállítóhelyet üzemeltető hódmezővásárhelyi Emlékponttal és a város vezetésével és rendezvényeikkel igyekeznek a hitközség tagjainak és a város polgárainak érdekét is szolgálni. Mint kijelentette, céljuk nem asszimiláció, hanem integráció.

A vendégeket üdvözölte Kis Andrea, Hódmezővásárhely alpolgármestere is, hangsúlyozva, hogy ha odafigyelünk a kis közösségekre és azok összetartanak, legyőzhetetlenek lesznek. Szólt arról is, hogy a város szeretné a zsinagógát renováltatni, amelynek terveit most dolgozzák ki és a város segíti a hitközséget a Tuhutum utcai izraelita temető rendben tartásában is.

A vásárhelyi zsidó közösség történetéről tartott előadásában a holokauszt-túlélő helytörténész, Szigeti János elmondta, hogy az első zsidó családokról a vásárhelyi okiratokban 1735-ben található az első feljegyzés, később a Károlyi uradalom volt pártfogójuk és biztosított számukra téglát és cserepet az első zsinagóga létrehozásához. A fővárosi vendégek a látogatás során megtekintették a zsinagógát és az Újvároson lévő izraelita temetőt. A csoportot vezető Tolnai Judit kijelentette: köszönettel tartoznak a vásárhelyi fogadtatásért és a látottak arról győzte meg őket, hogy érdemes lesz újra visszatérni, hogy még részletesebb ismereteket szerezzenek.