Előző kiállításKiállítás

Műtermi jegyzetek – Zoltai Attila festőművész kiállítása

2013. október 19. – 2014. január 12.


Zoltai Attila több mint harminc festményen és mintegy kéttucatnyi plasztikán keresztül nyújt betekintést művészi gondolatvilágába és világnézetébe Műtermi jegyzetek című egyéni kiállításán.

A kisteleki születésű, de hosszú évek óta Hódmezővásárhelyen élő a Németh László Gimnázium és Általános iskola tanára és alkotó művész rendszeres kiállítója a vásárhelyi őszi és más országos tárlatoknak, biennáléknak, pályázati kiállításoknak. Festészeti munkáit a helyi realista hagyományokból táplálkozó, régi értékeket újszerű megfogalmazásban ábrázoló képi világ jellemzi. Technikában és témában is sokrétű. Festészeti témái között újabban a fotórealizmus eszköztárával megörökített tárgyi világ mikrokörnyezetének vizuális inspirációi kerültek előtérbe. A festészeti, rajzi technikákon túl a térszerű ábrázolás, a plasztikai megoldások is érdeklik. A natúr anyagok, réz és fa felhasználásával épített kisplasztikái fanyar iróniával átitatott művészeti világról tanúskodnak.

Zoltai Attila: Csendélet palettával
olaj, vászon, 70×100 cm

Zoltai Attila kiállítása több, mint a művész által választott cím sejtet, mert sokrétű betekintést nyújt festői gondolatvilágába, világnézetébe. A legbensőségesebb, legkidolgozottabb témái valóban a műtermi témához kötődnek, hiszen ecseteket, festéktubusokat, palettákat, oldószeres üvegeket és egyéb festőkellékeket ábrázol, de teszi ezt olyan filozofikus megközelítésben, hogy mindig el van helyezve egy-egy tükröződő felület, legyen az borospohár vagy folyadékkal teli üveg, amely fölveti a látvány realitásának kérdését. Az aprólékosan kidolgozott részletek érdekesen ellenpontozzák azt a kérdésfölvetést, amit a tükröződő felületek motívumai sugallnak: a látott világ valóságos-e vagy festett illúzió?

A kiállításon a műterembelsők mellett megjelennek a művész kedves témái, a csendéletek, enteriőrök, boros dugók, óraszerkezetek és fény-árnyék játékok, de olyan újszerű, kevéssé látott kompozíciók is megtekinthetőek, mint a művész és a zene kapcsolatát, illetve a fiait ábrázoló portrék. Zoltai Attila plasztikái külön gondolatai egységet képeznek, a művész humoros, groteszk látásmódját ábrázolják, miszerint a világot egy görbe tükrön keresztül is érdemes nézni.


A kiállítást rendezte: Zoltai Attila