Előző kiállításKiállítás

Politikum és társadalom hatvan év Vásárhelyi Őszi Tárlataiban

2013. május 30. – 2013. június 30.


A hatvanadik Vásárhelyi Őszi Tárlathoz kapcsolódva a festészet, valamint a politikum és a társadalom kapcsolatát bemutató kiállítást tekinthetnek meg a látogatók az Emlékpontban.


Nagy Imre művészettörténész, a kiállítás kurátora a Tornyai János Múzeum képzőművészeti gyűjteményéből válogatta össze a tárlat anyagát, olyan műtárgyak közül, melyeket a közgyűjtemény fenntartói – Hódmezővásárhely városa, Csongrád megye, illetve a kulturális minisztérium – vásároltak az évtizedek során az Őszi Tárlatok alkotóinak műveiből.

Szalay Ferenc: Azok az ötvenes évek
tempera, lemez, 76×114 cm, 2005
(Fotó: Donka Gábor)

A kiállításon látható közel másfél tucat mű között olyan, mára már emblematikussá vált festmények szerepelnek, mint Szalay Ferenc a Rákosi-diktatúra kegyetlen világára visszatekintő Azok az ötvenes évek című alkotása, amely a kuláküldözés és a ˝csengőfrász˝ megrázó motívumát dolgozza fel lírai festői eszközökkel. A legdirektebb tartalmú és üzenetű mû Patay László Tárgyalás című nagyméretű kompozíciója. A művész a Reagan–Gorbacsov-találkozó apropóján a világpolitika aktuális eseményeire reflektáló művet készített 1986-ban.

Patay László: A tárgyalás
olajtempera, 150×150 cm, 1986
(Fotó: Donka Gábor)

Az alföldi művészekre jellemző társadalmi és szociális érzékenység több alkotáson is megjelenik, közülük a legmegrázóbb, mára már ikonikussá vált darab Fejér Csaba Vak hordár című alkotása. Évtizedeken át a vásárhelyi főtér elmaradhatatlan alakja volt a falnak támaszkodva a kuncsaftjait váró idős férfi, aki hámmal magára erősített taligáján cipelte át a városon a nehéz csomagokat, szekrényeket, ágyakat és különböző teherárukat.

Fejér Csaba: Vak hordár
olaj, 70×100 cm, 1876
(Fotó: Dömötör Mihály)

A kiállított alkotások között az adott kor társadalmi feszültségeit boncolgató témák is megjelennek. Lóránt János Közmunkások című alkotása jelenünk foglalkoztatási problémáira reflektál, de láthatóak szimbolikus jelentéstartalmú művek is, például Juhász Sándor Sírbatétel – félelem a haláltól című festménye, amely az elmúlás mindenkire érvényes gondolatát fogalmazza meg.


A tárlat kurátora: Dr. Nagy Imre