ArchívumHírek

Zentai fiatalok az Emlékpontban

Hódmezővásárhely vajdasági testvérvárosából, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumból ötvenfős csoport látogatta meg június 17-én az Emlékpontot. A zentai középiskola az első és egyetlen magyar tannyelvű, tehetséggondozó, természettudományi-matematikai szakirányultságú gimnázium Vajdaság területén.

A gimnázium célja a szórványmagyarság tehetséges fiataljainak felkarolása, akiknek oktatása a természettudományi-matematikai szakirányultságú tehetséggondozó gimnáziumi program alapján zajlik, kiemelt óraszámmal szerepel a matematika, az informatika és a fizika. A gimnázium tanári karának egy része egyetemen, főiskolán tanít, míg a többiek a környező középiskolák legjobb oktatói közül kerültek ki, akik folyamatosan nyomon követik és alkalmazzák a Magyarországon folyó tehetséggondozás módszertanát. Az iskola része Zenta komplex oktatási-művelődési központjának, amely magában foglalja Alkotóházat, a Városi Könyvtárat, valamint a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet gyűjteményét is.

A hódmezővásárhelyi látogatáson Nagy Gyöngyi, az Emlékpont történésze ismertette meg a határon túli látogatókkal a város 1945 és 1990 közötti történelmét bemutató kiállítást.