ArchívumHírek

Időutazásra várják a vásárhelyieket a Múzeumok Éjszakáján

Hat helyszínen számos programmal várják a látogatókat a Múzeumok Éjszakáján Hódmezővásárhelyen június 23-án, szombaton. Idén a hagyományos múzeumi kiállítóhelyek kulturális kínálatához két szakrális helyszín, a szerb ortodox templom és a Szentháromság plébániatemplom is csatlakozott – mondta el szerdai sajtótájékoztatóján Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója, hozzátéve, hogy a múzeum mellett az Alföldi Galériában, az Emlékpontban és a népművészeti tájházban is várják a szombat esti programokra érkezőket.

Az Emlékpont a kiállításokhoz kapcsolódó tematikus tárlatvezetésekkel készül a Múzeumok Éjszakájára, itt az Emlékpont szimbolikájáról, az épülettel kapcsolatba kerülő emberről szóló épületbejárást tart a művészettel foglalkozó szakember, Cserjés Katalin irodalomtörténész.

Az Alföldi Galériában Zsila Sándor fotóművész tárlatát az alkotó vezetésével ismerhetik meg a látogatók, míg a Tornyai János Múzeumban és az épület előtt a középkor és a reneszánsz világába kerülhetünk vissza a Hód-tavi csatát azt est folyamán több alkalommal is megelevenítő Iloncsuk Szabadcsapat bemutatója jóvoltából. A múzeum előtti élménystandok kézműves foglalkozással várják a gyerekeket, de a helytörténeti gyűjteményben megtalálható, kevésbé ismert tárgyak másolatait, a csalikancsót és a tűzcsiholót is kipróbálhatják a látogatók, akik előadást hallhatnak a népi gyógyászatról és a régészek munkájáról – ismertette Terendi Viktória, a közgyűjtemény néprajzkutatója.

A helyszíneket egy játék is összeköti. Az egyes helyszíneken megoldott feladatok jutalmaként a tájházban a középkorban ismert játék, a facsiga replikáját vehetik át a feladatokat teljesítő résztvevők, s itt helyezhetik el a jövőnek szánt üzeneteiket abba az időkapszulába, amelyet a tájház udvarán helyeznek a földbe. A program a bátorságpróbaként, vagy a hagyomány szerint szerelmi varázslásként is értelmezhető tűzugrással ér véget a népi kiállítóhelyen.

A Múzeumok Éjszakájának hódmezővásárhelyi helyszínei 18 és 23 óra között várják a látogatókat, a rendezvény a tájházban éjfélkor ér véget. A tizennégy évnél fiatalabbak ingyenesen vehetnek részt a programokon, az idősebbek pedig a hatszáz forintos sétálójeggyel valamennyi helyszínt felkereshetik.