ArchívumHírek

Háromszáz diák tekintette meg az Emlékpont kiállítását

Hat hódmezővásárhelyi középiskola háromszáz diákja tekintette meg a tanév utolsó hetében az Emlékpont„Magukkal vittek mindent áldozatnak…” A Nagy Háború vásárhelyi izraelita hősei című kiállítását Nagy Gyöngyi, a közgyűjtemény történésze – s egyben a tárlat kurátora – tárlatvezetésével.

Az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatásával létrejött kiállítás tablók, fényképek és korabeli tárgyak segítségével mutatja be a vásárhelyi zsidóság első világháború előtti életét, s azt, hogy kétszáz helyi izraelita férfi harcolt az első világháború frontjain, ahol negyvenketten adták életüket a hazáért.

Az Emlékpontban július végéig látogatható időszaki kiállítás arra is rávilágít, hogy a Nagy Háborúból hazatért zsidó katonák közül negyvenen később a Holokausztnak estek áldozatul.

Kamarásné Árpási Ildikó, Gregus Máté Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola tanára három tanulócsoporttal is felkereste a tárlatot. Mint elmondta: az érettségi követelmények között hangsúlyosan szerepel a huszadik század, benne az első világháború története, amely időszak a gyerekekhez is közel áll. Volt már – idézte fel a pedagógus –, hogy a tanórán hozzászóló diákok arról számoltak be, hogy családjukban él az adott időszak története, s maguk is hallották, hogy dédapjuk, vagy ükapjuk harcolt a frontokon, így magukénak érzik ennek az időszaknak a történetét.