ArchívumHírek

Emlékezés a Soá áldozataira

 A hódmezővásárhelyi Emlékpont a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhelyen és a zsinagógában óvodai, általános iskolai és középiskolai csoportok számára rendezett foglalkozásokkal emlékezett a Soá áldozataira.

Hetvennégy éve, 1944. június 16-án kezdődött meg a hódmezővásárhelyi zsidóság deportálása, ezért ez a dátum jelenleg a vásárhelyi zsidóság elhurcolásának emléknapja. Az úgynevezett zsidótörvényekkel megbélyegzett hódmezővásárhelyi zsidóság kálváriája 1938-ban kezdődődött, s a jogfosztó gazdasági intézkedések mellett életfeltételeiket is korlátozták. Elveszítették munkájukat, bezárták üzleteiket, csak korlátozott időben mehettek boltokba és nyilvános helyekre, zsidók nem látogathatták a fürdőt, csökkentették élelmiszer-fejadagjaikat, elkobozták rádióikat, kerékpárjaikat, telefonjaikat kikapcsolták és sárga csillagot kellett viselniük. Az 1944. április 26-án közzétett rendelet eredményeként szinte a teljes vidéki zsidóságot gettókba zsúfolták, majd rekordidőn belül, mintegy két hónap leforgása alatt koncentrációs táborokba szállították. Vásárhelyen gettó felállítására nem került sor, azonban június 16-án reggel megkezdődött a zsidóság deportálása a városból Auschwitzba és Strasshofba. Auschwitzból mindössze öten térnek haza.

Hódmezővásárhely önkormányzata a zsinagóga épületét és eredeti berendezését 2004-ben felújítatta és létrehozta a zsidóüldözések során életét vesztett gyermekek sorsára fokuszáló Magyar Tragédia 1944 kiállítóhelyet. A zsinagógában és a kiállítóhelyen a hitélet mellett kulturális események, hangversenyek és múzeumi foglalkozások is zajlanak. Az elmúlt héten  több száz érdeklődő, közöttük óvodások, általános és középiskolai csoportok látogattak el az Emlékpont által szervezett eseményekre, amelyen a zsidó kultúrával és történelemmel  ismerkedhettek – a héber betűírástól a holokauszt emlékművek „olvasásáig”. A foglalkozásokon a gyerekek közelről csodálhatták meg és rajzolhatták le a zsinagóga szecessziós rózsaablakát, míg a zsinagóga épülete mellett kialakított, kizárólag bibliai növényekből álló gondolkodókertet gránátalmafa ültetésével gyarapították.