Hírek

Áprilisban újranyit az Emlékpont

Áprilistól módosult nyitvatartással ismét megnyitja kapuit a történelem iránt érdeklődők, valamint a 20. század diktatúráinak áldozataira emlékezők előtt a város két történelmi kiállítóhelye, az Emlékpont, illetve a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhely.

A téli hónapokat követően április 3-án ismét – korlátozás nélkül és nem kizárólag rendezvények idejére – látogathatóvá válik az Emlékpont. A kommunista diktatúra évtizedeit bemutató intézmény állandó kiállítása mellett az államszocializmus mindennapjaiba, lakás- és tárgykultúrájába interaktív módon bepillantást nyújtó Hétköznapok Vásárhelyen tárlat is várja a látogatókat, amelynek tárgyi anyaga a helyi veteránosok felajánlásának köszönhetően egy Trabant installációval bővült.

Az Emlékpont (korábbi megszokott) nyitva tartása részben módosult: keddtől csütörtökig 7:45 és 15:45 óra között, pénteken szintén reggel háromnegyed nyolctól 13:30-ig tart nyitva, míg a szombaton és vasárnap 10-17 óra között látogatható az intézmény. A tavaszi hónapokban, egészen júniusig az Andrássy úti közgyűjtemény ad otthont a közelmúltban alakult és indult Szabó Magda Kamaraszínház programjainak: szombatonként 11 órától drámasulit tart Xantus Barbara színművésznő a földszinti kávézó részben, délután 3 órai kezdettel gyerekelőadásokat, míg 19 órakor kamaradarabokat láthat a közönség az Emlékpont előadótermében.

Áprilistól ismét megnyílik, de szintén módosult látogathatósággal a Zsinagóga és a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhely: csütörtökön, pénteken, valamint vasárnap 8-tól 16 óráig tekinthető meg az izraelita felekezet Szent István téri temploma, illetve az annak háta mögött, az egykori zsidó népiskolában kialakított holokauszt emlékhely és kiállítás. A helyi zsidó hitközség és a hódmezővásárhelyi kulturális intézmény a Vészkorszak 80. évfordulójához kapcsolódóan egész éves megemlékező sorozatot szervez. A tervek szerint április 16-án a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján helytörténeti sétán járhatják végig a jelentkezők a város egykori nevezetes zsidó épületeit, megismerkedve a korabeli zsidó lakosok életével és munkásságával.