Sajtószoba

Forradalom és megtorlás a szegedi egyetemen

Szinte közhelyszámba megy az a megállapítás, hogy az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc indítószikrája a szegedi egyetem bölcsészkarának Ady téri épülete Auditórium Maximumában robbant ki, amikor is 1956. október ­16-án létrejött az első autonóm hallgatói szervezet, a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége (MEFESZ). A MEFESZ 1956. október 16-i és október 20-i nagygyűlésén a diákjóléti, hallgatói, tanulmányi és szociális követelések mellett bizonyos politikai kérdések is megfogalmazódtak.

A Szegedi Tudományegyetem polgárai büszkék erre a hagyományra, s a Tisza-parti város egyeteme pedagógusképző karának tanszékvezető docense, Jancsák Csaba immár évtizedek óta kutatja a MEFESZ történetét, […] részben az ő kutatásainak folytatása jegyében s azok kiegészítésének és újragondolásának a szellemében jelent meg Haág Zalán István Ifjúsági mozgalmak a szegedi felsőoktatásban az 1956-os forradalom előtt, alatt, után című könyve, a hódmezővásárhelyi Emlékpont gondozásában, az Emlékpont Könyvek sorozat tizenötödik darabjaként.

Haág Zalán István olvasmányos stílusban megírt, biztos történeti ismeretekről, ugyanakkor emberi, történészi és társadalomkutatói érzékenységről is tanúbizonyságot tevő könyvének a legnagyobb eredménye, hogy elolvasása után az 1956-os forradalmat követő szegedi egyetemi megtorlások érintettjeit is bátran sorolhatjuk a kommunista diktatúrák áldozatai közé.

https://magyarnemzet.hu/kultura/2021/10/forradalom-es-megtorlas-a-szegedi-egyetemen

Magyar Nemzet – 2021. október 15.