ArchívumHírek

Felvidéki magyar egyetemisták az Emlékpontban

A felvidéki komáromi Selye János Egyetem Tanárképző Karának másodéves biológia szakos hallgatói keresték fel szerdán a hódmezővásárhelyi Emlékpontot. A Makovecz-ösztöndíj keretében magyarországi látogatáson lévő csoport a Szegedi Tudományegyetemmel karöltve szervezte meg a közel húsz egyetemista terepgyakrolatát – mondta el a csoportot vezető Nagy Melinda dékánhelyettes.

Szlovákiai egyik legfiatalabb felsőoktatási intézménye, a Selye János Egyetem magyar nyelven szervez képzést közel kétezer hallgatójának. A Makovecz-ösztöndíja korábbi években csak egyéni terepgyakorlatok számára biztosított lehetőséget, ez az év az első, hogy a kar valamennyi másodéves biológia szakos hallgatója együtt teljesítse a feladatot, mégpedig anyaországi helyszínen.

Az egyetem csoportja Szegeden felkereste a fűvészkertet és a vadasparkot, míg Hódmezővásárhely régiójában a mártélyi holtág területén tettek látogatást. Itt a hallgatók megfigyelték az elmúlt évtizedekben folytatott mezőgazdasági tevékenységnek az élő környezetre gyakorolt hatását, az őshonos növények mellett megjelent invazív növényfajok megjelenését. A csoport látogatása csütörtökön Szerbiában, Szabadkán ér véget és útba ejtik a palicsi tavat is.

A program szervezésekor fontosnak tartotta az egyetem, hogy ne csak a természettel, hanem a térség történelmével is megismerkedjenek a hallgatók – indokolta a dékánhelyettes asszony az Emlékpontban történt látogatást, hozzátéve, hogy Hódmezővásárhely 1945 és 1990 közötti történetének számos eseménye hasonló módon történt meg a határ szlovákiai oldalán is.