ArchívumHírek

Magyar hadifoglyok történetei az Emlékpontban

Sorsok, amelyek kihullottak az emlékezetből

Szeptember 7-én, pénteken délután öt órakor nyílik meg a hódmezővásárhelyi Emlékpontban az Emberi sorsok Szibériától Szardíniáig. Hadifogoly magyarok a nagy háborúban című nemzetközi multimédiás kiállítás, amelyet a még rendezés alatt álló galériában mutatott be Margittai Gábor történész, a tárlat társkurátora mutatott be.

– Úgy éreztük, hogy az első világháború hadifoglyairól nagyon kevés szó esik – indokolta a tárlat létrehozását Margittai Gábor, hangsúlyozva, hogy a Vásárhelyen látható kiállítás volumenében és dimenziójában először az általa vezetett Külső Magyarok Kutatócsoport dolgozta fel a nagy háború magyar hadifoglyainak sorsát. Céljuk volt, hogy ne csak átfogó képet adjanak a hadifogságról, hanem egyéni sorosokon keresztül láttassák, milyen szenvedéseket kellett megélniük a hadifoglyoknak.

Az Antakrtiszon kívül nem volt olyan földrész, ahová ne kerültek volna magyar katonák, Maxikóba, Brazíliába és Afganisztánba is vetett a sors hadifoglyokat, akik közül a legtöbben – a kiállítás alcímének megfelelően – Szibériába és Olaszországba kerültek.

Az első világháborúban harcolt katonák közül szokás megemlékezni az életüket vesztett, vagy megsebesült honvédekről, de siratnunk kell azokat is, akik nemcsak az emlékezetpolitikai dimenzióból hullottak ki, de sokszor a saját családjuk emlékezetéből is. Ugyanis sok katona bár túlélte a háborút, egész életére Szibériában ragadt, s azok közül, akik hazatértek, sokan élettörténetük és karrierjük megtörésével szembesülhettek, így számos hazatért művész nem érvényesülhetett alkotói területén, nem kapott lehetőséget tehetsége kibontakoztatására.

A kiállítás alkotói, Margittai Gábor és felesége, Major Anita, a tárlat kurátora igyekeztek minden korosztályt megszólítani, multimédiás tárlatot állítottak össze, amelyben megtalálhatók a fronton használt eszközök mellett a lőszerekből készített művészeti tárgyak és festmények is, s a galéria termináljain láthatók és meghallgathatók a hadifogságot túlélt egykori hadifoglyok leszármazottaival készített interjúk is.

A péntek délutáni kiállításmegnyitón köszöntőt mond Lázár János országgyűlési képviselő és Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke, a tárlatot Dr. Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője, a Tornyai János Múzeum igazgatója nyitja meg. A kiállítást Major Anita, a kiállítás kurátora mutatja be, míg a tárlat társkurátora, Margittai Gábor író a helyszínen dedikálja könyveit. A kiállítás fővédnöke: Áder János, Magyarország köztársasági elnöke.