ArchívumHírek

Konferencia a Hunyadiak koráról a Parlamentben

Európa és a kereszténység védelmében

Az Országház felsőházi termében rendezték meg az Európai sorsközösség a kereszténység védelmében – a Hunyadiaktól napjainkig című konferenciát, amelynek Miklós Péter, a hódmezővásárhelyi Emlékpont intézményvezetője, a Tornyai János Múzeum igazgatója is előadója volt.

A konferencia résztvevőit Gaal Gergely, a Mátyás király-emlékév tanácsadó testületének elnöke köszöntötte, kiemelve, hogy a budapesti rendezvényen a magyarországi nemzetiségek is képviseltetik magukat, hiszen a Hunyadiak iránti tisztelet körükben is jelen van.

Nyitóelőadásában Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az emlékév fővédnöke kijelentette: Mátyás király legfontosabb tevékenysége az volt, hogy Magyarországot és Európát is védelmezte a török támadásai ellen, míg Hunyadi János a Nándorfehérvárnál aratott diadalával elérte, hogy az oszmán birodalom hét évtizedig nem indított újabb támadást a kontinens ellen. A miniszerelnök-helyettes felhívta a figyelmet: földrészünk mai helyzetét látva szembeötlő, hogy ma is veszélyben van Európa keresztény civilizációja, ha nem is az oszmán állam, de az iszlamizáció fenyegetésétől.

Kiss-Rigó László, a szeged-csanádi püspök emlékeztetett: Hunyadi Mátyás mindössze tizenöt éves volt, amikor királlyá koronázták, s bár sokan számítottak arra, hogy befolyásolhatják a fiatal uralkodót, ő néhány év alatt megszilárdította hatalmát. Az általa kiépített politikai rendszer az ország érdekeit szolgálta, s a több nyelvet beszélő, művelt uralkodó idején honosodtak meg a humanizmus eszméi hazánkban.

Miklós Péter, a hódmezővásárhelyi Emlékpont intézményvezetője, a Tornyai János Múzeum igazgatója a Hunyadi-kultusz magyarországi megnyilvánulásait vette górcső alá a parlamentben tartott előadásában, felhívva a figyelmet, hogy egykoron Hódmezővásárhelyen és környékén is voltak Hunyadi-birtokok.

A független Magyarország 1920-ban jött létre, annak árán, hogy megszűnt a történelmi Magyar Királyság, s elveszítettük erőforrásaink jelentős részét, valamint a magyar népesség jelentős része a határokon kívül rekedt – emlékeztetett a történész. Miklós Péter rámutatott: akkoriban szükség volt olyan nemzeti hősökre, akik a nemzeti függetlenséget megjelenítve történelmi igazodási pontot jelentenek, s a Hunyadi család emlékezete éppen ennek felelt meg. Megvédeni Magyarországot a pogányságtól, az 1920-as években a „vörös pogányságnak” is nevezett kommunizmustól, s az országot európai középhatalommá tenni.

Miklós Péter Horthy Miklós dinasztiaalapítási lehetőségeiről és a Hunyadi-kultusz összefüggéseiről is szólt a konferencián. A Hunyadi és a Horthy család történelmi párhuzamát bár, maga a Horthy nem erősítette, de a köztudatban jelen volt a kormányzó Horthy Miklós, valamint fia, a kormányzóhelyettes Horthy István és unokája, Istvánka alkotta nemzeti dinasztia képe.