ArchívumHírek

A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Hódmezővásárhelyen

Emberi tartalommá formálódó történelmi trauma

A hódmezővásárhelyi Emlékpontban és a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhelyen rendezte meg a Wallenberg Egyesület országos, Wallenberg nyomában című vetélkedőjének regionális fordulóját. A holokauszt és a zsidó kultúra témakörében megoldandó feladatok megoldására öt kelet-magyarországi és egy határon túli csapat érkezett Vásárhelyre.

Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője, a Tornyai János Múzeum igazgatója örömét fejezte ki, hogy már a második évben választotta a regionális forduló helyszínéül Hódmezővásárhelyt a Wallenberg Egyesület, s kiemelte: a vetélkedő célja, hogy a magyarországi és a Kárpát-medencei zsidó közösségek múltját megismerjék a középiskolás fiatalok. A versenyzők felkészítőtanáraik irányítása mellett feldolgozták a Soá történetének egy-egy részét. A vetélkedő beleilleszkedik az Emlékpont és a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhely küldetésébe is, hiszen a téma nemcsak a zsidók elpusztításának története, hanem az is, hogy a holokauszt előtt hogyan voltak a zsidó közösségek integráns részei a magyar társadalomnak.

Mindkét intézmény küldetése, hogy élményalapúan kell átadni a történelmi tapasztalatokat, s a jelen vetélkedő történelmi traumája a zsidótörvények, vészkorszak és áldozatok száma mellett emberi élménnyé, emberi arccá és emberi tartalommá formálódik, ezáltal belső tartalommá is válhat – fogalmazott a múzeumigazgató.

A vetélkedőt megnyitva Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere hangsúlyozta: minden emberben meg kell látni azembert és minden embertelenségben meg kell látni az embertelenséget, nem szabad tűrni, hogy bárkit is emberi mivoltában fenyegessenek, s emlékeztetett, hogy Raoul Wallenberg a náci Németország koncentrációs táborai elől mentette a zsidó családokat, azonban őt a kommunista szovjetek hurcolták el az országból és gyilkolták meg.

A verseny zsűrijében az elnök, Kardos Tamásné, a Wallenberg Egyesület elnökségi tagja mellett feladatot vállalt Szabados Gabriella, a Külgazdasági és Külügyminisztérium koordinációs referense, Sipos András, a Wallenberg Egyesület tagja, Szabó Ildikó Ilona, a Raoul Wallenberg Szakgimnázium és Szakközépiskola igazgatóhelyettese és Nagy Gyöngyi, az Emlékpont történésze is.

A feladatokat a makói levéltár vezetője, Urbancsok Zsolt játékmesteri irányítása mellett hajtották végre a csapatok. Délelőtt az Emlékpontban multimédiás kvízkérdésekre okostelefonjaikkal válaszolhattak a fiatalok, majd megtekintették a csapatok az előzetes feladatként elkészített kisfilmjeiket. A délelőtti program zárásaként a vásárhelyi zsidóság történetéről és a holokauszt helyi történéseiről a hódmezővásárhelyi nyugalmazott tanár, helytörténész Szigeti János tartott előadást a versenyzőknek.

Délután a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhelyen folytatódott a verseny, amelyet a zsinagógában rendezett eredményhirdetés zárt. Az első két helyet a hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium két csapata szerezte meg, a harmadik helyen a Vásárhely szerbiai testvérvárosából, a zentai közgazdasági és kereskedelmi iskola diákjai végeztek, míg a negyedik helyet a makói Návay Lajos Szakközépiskola tanulói szerezték meg.