Hírek

Az internálótáborból a zöldhatárig. Putnik Tivadar az 56-os forradalomban

A Dr. Miklós Péterrel, a Tornyai János Múzeum igazgatójával, az Emlékpont intézményvezetőjével készült beszélgetés a Délmagyarország 2019. október 31-i számában jelent meg.

Az újszentiváni szüle­tésű Putnik Tivadar a szegedi egyetemisták gyűlésén elsőként kö­vetelte a szovjet csa­patok távozását 1956 októberében, majd a forradalom bukása után a zöldhatáron át kellett elmenekülnie az országból. Ötvenhatos tevékenységét Miklós Péter történész ismertette lapunkkal.

Az 1956-os forradalom és sza­badságharc előkészítésében nagy szerepük volt a fiatalok­nak. Közülük is kiemelkedett a szegedi egyetem hallgatóinak köre, akik 1956. október 16-án tartott diákgyűlésükön döntöt­tek az első „forradalmi szerve­zet”, a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége (MEFESZ) létrehozásáról. – A MEFESZ szegedi létrejöttének fontos alakja Putnik Tivadar, hiszen a szervezet gyűlésén ő volt az, aki elsőként követelte a szovjet csapatok távozását – mondta Miklós Péter, a sze­gedi egyetem pedagógusképző karának docense, a hódmező­vásárhelyi Tornyai János Mú­zeum igazgatója.

A történész két évvel ezelőtt Részt vettem a szabadságharc megmozdulásaiban címmel írt könyvet az egykori ötvenhatosról. Megtudtuk tőle, hogy Put­nik Tivadar 1929-ben született Újszentivánon szerb nemzeti­ségű családban. 1949 novembe­rében a szegedi egyetem orosz nyelv és irodalom szakára iratkozott be. Azon­ban mindössze két félévet tanulha­tott, 1950 júniu­sában ugyanis családjával együtt kitele­pítették. Mint „kulákokat” a Szolnok megyei Tiszaszentimrére internálták őket, ahonnan csak 1953-ban tér­hettek vissza. 1952-ben az inter­nálótáborban megnősült, majd Szegedre költözött, s miután több évig fizikai munkás­ként dolgozott, 1956 őszén ismét beiratkozott az egyetemre. –

– A forra­dalom bukása után Putnik Tivadar a meg­torlástól tartva egész családjá­val együtt elhagyta Magyarországot, és illegáli­san Jugoszláviába költözött 1957 márciusában. Édesapjával, fele­ségével és gyermekeivel együtt kocsira pakoltak Újszentivánon, s krumplivetésre hivatkozva megközelítették az államha­tárt, majd azt átlépve elhagy­ták az országot – részletezte az emigrálás körülményeit a törté­nész. Putnik Tivadar megélte a közép- és kelet-európai diktatú­rák bukását. 1998-ban hunyt el. A kommunista Magyarország állambiztonsági szervei 1957-től egészen 1973-ig gyűjtötték az információkat róla. Abban a tizenhat évben, amikor nem is élt Magyarországon – tette hozzá Miklós Péter.

HAJÓ EDINA

Délmagyarország