Sajtószoba

Megemlékezés átszellemülten és magasztosan

– Ne azt keressük, mi választ el bennünket, hanem azt, ami itt, Közép-Európában, a Kárpát-medencében összeköt – mondta Mészáros Tamás, az Emlékpont történésze a diktatúrák áldozatainak emlékére rendezett koncerten augusztus 23-án a hódmezővásárhelyi Zsinagógában.

A Totalitárius Diktatúrák Európai Emléknapjához kapcsolódó rendezvényen Mészáros Tamás felidézte a holokausztnak, a 20. századi világtörténelem egyik legsötétebb foltjának vásárhelyi történéseit. Elmondta, hogy bár a gettót nem sikerült felállítani a polgárok ellenkezése miatt, de a város 831 zsidó lakosából így is 737 főt Szegedre szállítottak, majd onnan tovább haláltáborokba. A táborokban 374-en haltak mártírhalált, a munkaszolgálatnak 96 fő áldozata volt.
A történész felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon a német megszállás nélkül nem kerülhetett volna sor a holokausztra, de a magyar közigazgatás segítsége nélkül nem tudták volna végrehajtani a deportálást. Ugyanakkor voltak olyan hősök is, akik saját életük kockáztatásával próbálták menteni a halálba hajszoltakat.
Zoltán Péter rövid bevezetőjében figyelmeztette a közönséget, hogy ezúttal szórakoztató zenét ne várjanak tőlük. Olyan muzsikát igyekeztek produkálni, amely átszellemülten és magasztosan buzdít a megemlékezésre. Többek között Bach, Händl és Mozart művei hangzottak el a koncerten Borsos Annamária Príma-díjas zongoraművész és Zoltán Péter Bessenyei-díjas klarinétművész előadásában.

Kokovai Péter

http://promenad.hu/cikk/megemlekezes-atszellemulten-es-magasztosan-117944

Promenád – a vidék hírportálja
2012-08-23