Hírek

Traktor mellől az alpolgármesteri székbe

Hódmezővásárhely egykori alpolgármesterének, Nagy-György Jánosnak a visszaemlékezésével folytatódik az Emlékpont és a Vásárhelyi Televízió közös múltidézése, a Rendszerváltó portrék. Az 1990 október végén megalakult, első szabadon választott hódmezővásárhelyi képviselőtestület tagjait megszólaltató rendezvénysorozat következő estjén, március 21-én, csütörtökön 18 órai kezdettel a beszélgetést vezető Kozó Attila főszerkesztő vendége a Független Kisgazdapárt színeiben képviselő, majd városvezető-helyettesé választott Nagy-György János lesz.

Az Emlékpont és a helyi médiacentrum a rendszerváltás és az önkormányzatiság kezdeteit felelevenítő sorozatában archív televíziós felvételekkel és az egykori képviselőket megszóltatva tárják fel a több mint három évtizeddel ezelőtti történelmi pillanatokat és várospolitikai eseményeket. 1990 őszén Hódmezővásárhelyen a képviselőtestület alakuló ülésén (elsőre) nem sikerült a testület tagjai közül polgármestert választani, november 6-án végül „külsősként”, nem maguk közül választották meg Hódmezővásárhely rendszerváltozást követő első polgármesterét, Dr. Rapcsák Andrást (1943-2002). Ezen az ülésen lett Novák Imre (1937-2019) mellett a város másik alpolgármestere Nagy-György János, aki néhány évvel ezelőtt azt nyilatkozta: „Óriási lelkesedéssel csaptam a munkába és talán nekem volt a legnagyobb változás, hiszen a traktor mellől, a mezőgazdaságból ültem be a testületbe”.

Hódmezővásárhely első szabdon választott képviselőtestületének alakuló ülése 1990. október 26-,-án a Városháza dísztermében.
(Nagy György János, a Független Kisgazdapárt képviselője, későbbi alpolgármester az első sorban jobbról a 4.)
Fotó: Enyedi Zoltán / Forrás: Emlékpont

Az 1990-1994 között alpolgármesterként szolgáló Nagy-György egy korabeli interjúban elmondta, hogy a helyi kisgazda szervezet alapító tagja volt és körzetében mindkét fordulót megnyerve lett képviselő. E ’90 novemberi cikkben önmagát radikális, de kompromisszumra hajlamos emberként jellemezte és akkor elsődleges feladatának a közérzetjavító intézkedések meghozatalát jelölte meg. Hogy miként sikerült ezt megvalósítani, illetve hogyan értékeli a harminc évvel ezelőtti eseményeket, csütörtökön este az Emlékpont Kávézójában hallgathatják meg az érdeklődők. Az interjút a Vásárhelyi Televízió egy későbbi időpontban műsorra is tűzi.