Hírek

Tanórák a zsidó bölcsességi irodalomról

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapjához (április 16.) kapcsolódóan szerveztek tematikus tárlatvezetéseket és rendhagyó órákat a héten az Emlékpont filiáléjában, a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhelyen és a zsinagógában.

Miklós Péter eszmetörténész, címzetes egyetemi tanár, a Tornyai János Múzeum szakmai tanácsadója elmondta:

– Élményalapú foglalkozásokat szerveztünk, ahol a résztvevő diákok megismerkedhettek a zsidó kultúra hagyományvilágával. Az áldozatokra való emlékezés mellett a célunk az volt, hogy ne csak az izraelita felekezet veszteségeit, hanem a zsidóság által teremtett értékeket is tudatosítsuk. Ezzel érzékeltetve, hogy a zsidók évszázadokon keresztül szerves és elválaszthatatlan részei voltak a magyar társadalomnak.

Ennek jegyében például a Németh László Általános Iskola és Gimnázium diákjai interaktív órán vettek részt, amelyen a Martin Buber filozófus által gyűjtött kelet-európai zsidó bölcsességi irodalom egy-egy rövid gyöngyszemét dolgozták fel. A tanulók öt–hat fős csoportokat alakítottak és a közösen, projektmunka keretében értelmezték és elemezték az egyes történeteket, amelyeken keresztül a zsidó vallás, mindennapi élet és mentalitás világába pillanthattak be. A játékos tanulási folyamat eredményeként rövid rögtönzött színjáték, képregény, plakát és blogbejegyzés jött létre.

– Miközben megemlékeztünk a holokauszt több mint félmillió magyar áldozatáról, fölhívtuk a figyelmet arra, hogy ne csak arról beszéljünk, hogy miként gyilkolták meg a zsidókat 1944-ben, hanem arról is, hogy miként éltek közöttünk és milyen értékeket hoztak létre. Ezzel is küzdve emlékük elfeledése ellen

– fogalmazott Miklós Péter.