ArchívumHírek

Egy élet a szabadság és a demokrácia szolgálatában

Bibó István életét bemutató tárlat nyílt Szegeden

A legendás huszadik századi magyar politikus és politikai gondolkodó, Bibó István (1911–1979) életét és munkásságát mutatja be az a Leányfalui Faluház és Ravasz László Könyvtár munkatársai által – Tegzes Lászlóné Bibó Borbála szakmai koordinálásában – összeállított tárlat, amely január 24-én nyílt meg a Szeged-Klebelsberg-telepi közösségi központban, az Összefogás Házában (Szeged, Zentai u. 31.).

A kiállítást Miklós Péter történész, a hódmezővásárhelyi Emlékpont intézményvezetője nyitotta meg, aki beszédében ismertette Bibó István életútjának főbb csomópontjait, valamint szegedi kötődéseit: hiszen Bibó fiatal korában Szegeden élt, kapcsolatban volt a Szegedi Fiatalok Művészeti Kollégiumával, a koalíciós években pedig a Tisza-parti város egyetemének professzora volt.

„Bibó István elméleti és gyakorlati munkásságát – amelynek köre a politológiai, jogbölcseleti és kisebbségi jogi kutatásoktól a bírói, majd az egyetemi tanári, az 1956-os forradalomban pedig a miniszeri szolgálatig terjedt – a demokrácia és a szabadság szolgálata jellemezte. Ezért válhatott a rendszerváltozás idején alakja és emlékezete ikonikussá, hiszen mind a népi, mind a demokratikus ellenzék – sőt még a reformszocialisták bizonyos csoportjai is – el tudták fogadni igazodási pontként” – mondta Miklós Péter.

A tárlat Gerencsérné Újvári Edit, a szegedi egyetem docense és a Szeged-Klebelsberg-telepi civilszervezet egyik vezetője szervezőmunkája eredményeként 2017. február 3-ig látogatható (hétköznapokon 9 és 18 óra között) az Összefogás Házában. Ezt követően a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtárában, márciustól pedig a hódmezővásárhelyi Emlékpontban tekinthető meg.