ArchívumHírek

Hétfőn nyílik Dömötör Mihály fotókiállítása az Emlékpontban

Csütörtökön a sajtó számára még rendezés alatt álló kiállítását mutatta be a hódmezővásárhelyi Emlékpont galériájában Dömötör Mihály fotóművész. A Requiem egy téglagyárért című kiállítás a vásárhelyi Kutasi úton egykor működött téglagyár jelen állapotát rögzíti az alkotó fotóin, de a kiállításnak része több olyan tárgy, amely az egykor a Kovács testvérek gyárában volt található.

Vásárhely a tégla nélkül nem lenne semmi – jelentette ki Dömötör Mihály, hangsúlyozva, hogy a törökök által felégetett város kő és szikla hiányában égetett téglából épült újjá, a vásárhelyi téglagyárak adták az alapanyagot a Bethlen Gimnázium, a városháza és a bankpalota épülete mellett az árvízvédelmi kőfal megvalósításához.

Az alkotó a 2010-es fotószimpózium alkalmával került közel a témához, s érezte meg, hogy ezzel a témával, és különösen a Kutasi úti téglagyárral „még dolga lesz”. A terület jelenlegi tulajdonosa, Maczelka Tibor örömmel vette a fotóművész kezdeményezését és segítette a kilencvenes évek elejéig működött gyár megörökítését.

A kiállítás falain mintegy negyvenöt fekete-fehér felvétel látható, s mint azt Dömötör Mihály elmondta: bár a képkockákat színesben is megnézte, a fekete-fehér képek sokkal erősebben sugallják azt a melankóliát, amelyet az egykor volt világ elmúlásának megjelenítésével igyekszik az alkotó kifejezni.

A tárlatot a január 30-án 18 órakor kezdődő megnyitón Simon Ferenc, a Bethlen Gábor Református Gimnázium tanára ajánlja a közönség figyelmébe, közreműködik Ajzelt József hegedűművész és Golyák Anna, a Németh László Gimnázium diákja.