ArchívumHírek

A Gulágtól a kommunista ügynökvilágig. Bemutatták az Emlékpont Könyvek új köteteit

A kommunizmus áldozatainak emléknapján mutatták be az Emlékpont Könyvek című sorozat új köteteit a hódmezővásárhelyi Emlékpontban. Bálint László történeti kutató, állambiztonsági szakértő Ellenséges elemek című könyvét a szerző, míg a Miklós Péter szerkesztésében megjelent Mindennapok a Gulágon című kiadványát az intézmény vezetője ismertette a pénteki sajtóbemutatón.

Mindennapok a Gulágon című kiadványt az Emlékpont kutatásaiból és a közgyűjtemény 2016. november 10-i, a Gulág világát bemutató nemzetközi konferenciájának előadásaiból állította össze a szerkesztő. A kötet az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és a Gulág Emlékbizottság támogatásával jelent meg. A kiadványban olvasható a Vásárhelyen élt és a Gulágra elhurcolt Hajdú Ottóné Bársony Vera története, akinek sikerült megszöknie a szovjet munkatáborból. Miklós Péternek a kötetben szereplő tanulmánya pedig a tavalyi év végén elhunyt Gulácsy Lajos kárpátaljai református püspök (aki 2015 áprilisában volt vendége az Emlékpontnak) emlékiratai kapcsán az egyéni és a közösségi emlékezetnek a történeti kutatásokban való hasznosíthatóságát foglalta össze.

Bálint László történeti kutató, állambiztonsági szakértő Ellenséges elemek című – a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megjelent – kötete az 1945 és 1989 között megfigyelt mintegy ötezer Congrád megyei személy adattára, sok vásárhelyi névvel. A szerző elmondta: munkája során az adatokat az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában, a Magyar Nemzeti Levéltárban és a Hadtörténelmi Levéltárban folytatott kutatásai mellett a korabeli sajtóból gyűjtötte. Bálint László kiemelte: a korszakot jellemezte, hogy volt olyan szegedi megfigyelt, akit 1968-banfalfirkálásért nyolc év börtönre ítélt a hatalom, s hozzátette: abban bízik, hogy a következő generáció – munkáját megismerve – valós képet kaphat az államszocializmus koráról.