ArchívumHírek

Középiskolásoknak mutatta be kiállítását Dömötör Mihály

Poézis fekete-fehérben

A hódmezővásárhelyi Emlékpontban mutatta be Requiem egy téglagyárért című fotókiállítását kedden Dömötör Mihály fotóművész az Eötvös József Szakképző iskola diákjainak. Az alkotó mesélt a téglagyár megörökítésének történetéről és a fekete-fehér képek adta művészi lehetőségekről is.

A Vásárhelyi Fotó Szimpózium témája a tégla kapcsán járt 2010-ben Dömötör Mihály a Kutasi úti, egykori téglagyárban, s a látogatás után úgy érezte: neki itt még feladata lesz. Tavaly kereste meg a gyár területének mai tulajdonosát, Maczelka Tibort, aki örömmel vette az egykori gyár megörökítésének ötletét.

– A vásárhelyiek sokat látják a Kutasi úton elhaladva az egykori gyár szárítóinak beton-csontvázait és emlékeznek arra, hogy egykor a városban milyen jelentős volt a téglagyártás. Ennek mementóit örökítettem meg a képeken, amelyeken az üzem romos épületei és az itt működött gépek maradványai sugározta melankólia megfoghatóvá vált a helyszínen.

Dömötör Mihály elmondta: a felvételek színesben is rendelkezésre állnak, azonban szinte semmit sem mondanak a fekete-fehér megjelenéshez képest. Ez a megjelenés lehetővé tette számára, hogy a valóságot átírt és sűrített formában tárja a kiállítás látogatói elé.

A diákok szinte mindegyike rendelkezik okos telefonnal, amelyeknek színes képeivel szemben a tárlat anyaga új látásmódot mutatott be, amely jobban kiemeli a fények és árnyékok kontrasztját, szemben a színes felvételekkel.

A hét végéig látogatható kiállítás finisszázsára március 2-án, csütörtökön 17 órakor kerül sor, amikor Dömötör Mihály a vásárhelyi téglagyártásról és a város téglaépítészetéről beszélget Mucsi László építésszel, Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési Iroda vezetőjével, Maczelka Tiborral, a Kovács testvérek egykori téglagyárának mai tulajdonosával, valamint Lőkös Györgyivel, a Hódmezővásárhelyi Levéltár levéltárosával.