ArchívumHírek

Diákcsoportok emlékeztek a holokausztra a Magyar Tragédia 1944 kiállítóhelyen

A holokauszt magyarországi emléknapja alkalmából rendhagyó történelemórán vettek részt a hódmezővásárhelyi Magyar Tragédia 1944 kiállítóhelyen a szentesi Kiss Lajos Általános Iskola és a Maroslelei Általános Iskola hetedikes és nyolcadikos tanulói. A diákok a Soá történetéről nemcsak Nagy Gyöngyitől, az Emlékpont történészétől hallottak, de a múzeum megtekintése során maguk is kerestek adatokat a közgyűjtemény anyagában, amelyeket a megkapott feladatlapon rögzítettek.

Nagy Gyöngyi a holokauszt történetét felidézve szólt annak németországi gyökereiről, a magyarországi jogfosztó zsidótörvényekről és elmondta, hogy Hódmezővásárhelyen nem hoztak létre gettót – köszönhetően Beretzk Pál alpolgármester tevékenységének.

A 747 hódmezővásárhelyi zsidó polgárt a zsinagóga udvaráról 1944. június 17-én szállították át Szegedre, ahonnan az auschwitzi és a Bécs melletti strasshofi koncentrációs táborba indultak a vonatok.

A diákok a kiállítással megismerkedve láthatták, hogy a Soá nemcsak a felnőtteket, de a kortárs korú gyerekeket is érintette. A tanulócsoportok tagjai a látogatás végén a múzeum üvegportáljánál, a gyermekáldozatok fényképe alatt elhelyezték az emlékezés köveit.