ArchívumHírek

Zsidó néprajzi, gasztronómiai és zenei hagyományok a Múzeumok Éjszakáján

Az Emlékpont tárlatvezetésekkel, míg a Zsinagóga és a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhely a zsidó kultúrához kapcsolódó programokkal várta a Múzeumok Éjszakáján érkező vendégeket. 

Az Emlékpont Kádár-huszárok és pártkatonák. Munkásőrség Hódmezővásárhelyen 1957-1989 című időszaki kiállításán Zeman Ferenc, a közgyűjtemény történésze kalauzolta a látogatókat, akik közül a legtöbben az Emlékpont Hódmezővásárhely 1945 és 1990 közötti történelmét bemutató állandó kiállítását is megtekintették.

A Zsinagógába érkezőket a kertben felállított, a Biblia növényei című kiállítás fogadta, ahol megtudhatták, hogy a mirha a szomáliai balzsamfa gyantája és nemcsak füstölőként, de borok ízesítésére is használták, míg a kihelyezett kömény növényekből palántát vihettek magukkal palántázó pohárban a látogatók, de segítséget kaptak, hogy a mágnestáblára héber betűkkel felkerüljön a nevük, amellyel sokan szívesen készítettek szelfit.

Vanderstein Noémi, a zsidó vallástudományok doktora teltházas előadásain megismerhették az érdeklődők a zsidó ünnepeket és a tradicionális zsidó társadalmak női szerepeit. Az előadó kiemelte: a nőknek is ismerni kellett a hagyományokat, és azokat be kellett tartaniuk például a főzés során is.

A gasztronómia kiemnelt szerepet kapott a Múzeumok Éjszakáján: a Zsinagóga udvarába érkezőket maceszgombóclevessel és flódnival vendégelték meg a szervezők. A macesz, vagy pászka a kovásztalan kenyér, amelyből gombócot készítenek a zsidó konyha hagyományai szerint, míg a flódni többrétegű sütemény, amelyben mák, lekvár és dió is egy-egy réteget képez.

Az estet a Sheket zenekar koncertje zárta, amely során a klarinét és gitár duó a hagyományos zsidó dallamokat mutatta be. Az előadók hangsúlyozták: a zsidó zenei hagyomány fontos eleme a bő szekund lépés, amely a dalok akkordvilágában azonnal jelzi a muzsika eredetét a hallgatóknak.