ArchívumHírek

Újvidéki konferencia vásárhelyi előadóval

Tizenhetedik alkalommal rendezte meg a héten a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete az Apáczai Nyári Akadémiát Újvidéken. Az eseményen több előadást is tartott Miklós Péter történész, címzetes főiskolai tanár, a hódmezővásárhelyi Emlékpont vezetője.

A héten rendezte meg Újvidéken a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete 2017. évi nyári továbbképzését, a XVII. Apáczai Nyári Akadémiát, amelynek a Dulka Andor ürményházi tanár által szervezett Történelem és magyarság című szekciójában két előadást is tartott Miklós Péter címzetes főiskolai tanár, a hódmezővásárhelyi Emlékpont intézményvezetője. A vajdasági tanárok és tanítók számára rendezett, tanúsítvánnyal záruló, egyhetes, akkreditált (huszonnégy pontot érő) képzés során a vásárhelyi közgyűjtemény vezetője Németh László esszéírói munkásságáról, valamint József Attila és Radnóti Miklós életútjának és szövegvilágának párhuzamosságairól beszélt.

A vajdasági nyári akadémia előadói között volt még Szakály Sándor professzor, a budapesti VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatója és az intézmény kutatócsoport-vezetője, Ujváry Gábor. Rajtuk kívül – mások mellett – előadást tartott még Zakar Péter professzor, a Szegedi Tudományegyetem és Gál Ferenc Főiskola oktatója, valamint Képiró Ágnes, a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum Eötvös József Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája tanára, az Eötvös Loránd Tudományegyetem doktorandusza, aki a Kádár-korszak könyvkiadási politikáját foglalta össze.