ArchívumHírek

Az egykori Vásárhely arcai és érzései az Emlékpont kiállításán

Egy kiállítás képei – nyolc évtized távlatából

Péczely György képeiből nyílik tárlat Vásárhelyi érzések címmel péntek este a hódmezővásárhelyi Emlékpontban. A tárlatot a sajtó számára a megnyitó előtti napon mutatta be közgyűjtemény intézményvezetője, Dr. Miklós Péter, aki elmondta: egy nyolcvan évvel ezelőtti kiállítás részletei elevenednek meg az Emlékpont galériájában.

Orvosként praktizált Hódmezővásárhelyen 1930-tól Péczely Attila és neki köszönhetjük a város és környéke népdalkincsének megörökítését is, utóbbi okán viseli az itt működő alapfokú művészeti iskola épp az ő nevét. Nagyobbik fiáról, Györgyről korán kiderült, hogy tehetsége van a képzőművészethez, olyannyira, hogy nyolcéves korában a vásárhelyi katolikus iskolában kiállítást is rendeztek az ifjú alkotó képeiből.

Akkoriban többen is méltatták az ifjú művész tevékenységét, Iványi Grünwald Béla, a Nagybányai Művésziskola alapítója fiók-Tornyaiként írt róla, s Péczely György egészen húszas évei elejéig készített képeket, amelyeken vásárhelyi utcák, enteriőrök, a környék tájai és csendéletek jelennek meg.

Később az alkotó érdeklődése a természettudományok felé fordult, a meteorológia és az éghajlattan területén ért el eredményeket. Tudományos műveit több nyelvre lefordították, A föld éghajlata című munkáját ma is forgatják a szakterületen dolgozók. Péczely György a fiatalon, 55 éves korában bekövetkezett haláláig a Szegedi József Attila Tudományegyetem Természettudományi Kar Éghajlattani Tanszékét vezette.

– Sajátos, Vásárhelyhez kötődő életút az övé – fogalmazott Miklós Péter, utalva, hogy a művészeti kreativitása az évek alatt tudományos kreativitásba alakult át, művészi érzékenysége és látásmódja a tudományos újításban és gondolkodásban is megjelent.

A péntek este hat órakor kezdődő kiállítás megnyitóján – nyolc évtizeddel az első kiállítást követően – a kiállított képeket Péczely-Kozák Zsuzsanna művészettörténész értékeli, míg köszöntőt Péczely Péter professzor, az alkotó testvére mond. A rendezvényen a Péczely György által megörökített vásárhelyi világ a népzene szintjén a Péczely Attila által lejegyzett népdalokban is megjelenik, ezekből Szécsi Edit operaénekes ad elő csokrot és a Fandante Kamarakórus is megidézi ezt a világot. – Így a Péczely György által megörökített táj és a kulturális örökség egyszerre kerül megjelenítésre a megnyitón – fogalmazott az intézményvezető.