ArchívumHírek

Ulmi diákok ismerkedtek Hódmezővásárhely történelmével

A Németh László Általános Iskola és Gimnázium hosszú évek óta ápol kapcsolatot a németországi Ulm Szent Hildegard Katolikus Leányiskolájával, amelynek keretében a német és a magyar diákok rendszeresen felkeresik egymást. Az ulmi diákok csoportja az elmúlt héten érkezett Hódmezővásárhelyre és szeptember 25-én vendéglátóikkal közösen látogatták meg az Emlékpontot.

Az ulmi, 8-10. évfolyamos tanulókat az egyhetes magyarországi tartózkodás alatt a vásárhelyi gimnázium diákjainak családjai látják vendégül és közösen vesznek részt a városban, a megyeszékhelyen és a fővárosban szervezett programokon. A német és magyar diákok csoportját Nagy Gyöngyi, az Emlékpont történésze kalauzolta a közgyűjtemény kiállításán, ahol a fordításban a tanintézmény történelem- német nyelv és irodalom szakos tanára, Huzián Péter volt segítségére.

A tanulók megismerhették a vendéglátó város történelmét 1945-től a rendszerváltásig, szó esett a szovjet rendszer kialakítása miatt bekövetkezett gazdasági és társadalmi átalakulásokról és az államszocialista rendszer fenntartását biztosító erőszakszervezetek működéséről is.

A diákok érdeklődéssel figyelték az Emlékpont kiállításában látható büfében bemutatott, korabeli használati tárgyakat és többen készítettek szelfit a rendszerváltás előtt, az egykori Hódgép üzemében készült bevásárló autóval, a Pulival is.

A német diákok a héten Szegeddel is megismerkednek, majd a fővárosban tett kirándulást követően utaznak haza, Ulmba.