ArchívumHírek

Ötvenhatnak minden településen vannak hősei

 Kligl Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész újszentiváni ötvenhatos emlékművét Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök szentelte meg. Az eseményen ünnepi beszédet mondott Miklós Péter történész, megyei önkormányzati képviselő, a hódmezővásárhelyi Emlékpont vezetője.

 Újszentiván Község Önkormányzata az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanegyedik évfordulója alkalmából szervezett megemlékezése keretében adták át Kligl Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész ötvenhatos emlékművét a helyi katolikus templom előtt. Az alkotást Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök szentelte meg. Az emlékmű avatásán – amelynek Putnik Lázár újszentiváni polgármester volt a házigazdája – felszólalt Juhász Tünde kormánymegbízott, a Csongrád Megyei Kormányhivatal vezetője és Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke is.

Az eseményen ünnepi beszédet mondott Miklós Péter történész, kereszténydemokrata megyei önkormányzati képviselő, a hódmezővásárhelyi Emlékpont intézményvezetője. – Ötvenhatnak megvannak a helyi hősei és helyi történetei, s nagy öröm, hogy Újszentiván is megemlékezik az itteni születésű ötvenhatosokról: a szovjet csapatok hazánkból való távozását először követelő szegedi egyetemista Putnik Tivadarról és a budapesti sortüzeknek áldozatul esett ipari tanuló Behány Istvánról – mondta a történész.

Miklós Péter – akinek tavasszal önálló könyve jelent meg „Részt vettem a szabadságharc megmozdulásaiban” Putnik Tivadar (1929–1998) címmel – kiemelte: a szabadságot a hétköznapi emberek egymással összefogva követelték 1956-ban, s nem egyéni, vagy személyes érdekeik, hanem a kommunista diktatúra elleni közös fellépés igénye vezérelte őket.

(Fotók: szegedma.hu)