ArchívumHírek

Családok, fényképek, történetek

Kilenc középiskolás és egy egyetemista csoport, összesen több mint kétszáz diák vett részt decemberben a hódmezővásárhelyi Emlékpont ingyenes tárlatvezetésein a Szerelem papírrepülőn című időszaki kiállításon. A budapesti Centropa Alapítvány év végéig látogatható tárlata az első világháború időszakának Magyarországát mutatja be, számos fényképpel illusztrálva, hogy a magyar társadalomnak a zsidóság integráns része volt és az Osztrák-Magyar Monarchia hadseregében is számos zsidó származású fiatalember futott be karriert.

Kamarásné Árpási Ildikó, a Gregus Máté Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola történelem szakos tanára tanítványaival érkezett a közgyűjteménybe. A tanulókkal rendszeresen részt vesznek az Emlékpont rendhagyó óráin, a most megtekintett kiállítás témája, az első világháború időszakáról a tizenegyedik osztályban tanulnak a diákok, a száz évvel ezelőtti időszakhoz a tárlat gazdag anyagával, fotókkal és személyes visszaemlékezésekkel viszi közel a középiskolásokat – fogalmazta meg a tanárnő.

A csoporttal érkezett tizenegyedikes Bori Bálint érdeklődéssel szemlélte a kiállítást. A fiatalembert a történelem magyar vonatkozásai érdeklik, leginkább a világháborúk időszakáról szeret olvasni. A látottakban az fogta meg leginkább, hogy a zsidóságról a kiállításban nem a holokauszttal kapcsolatban esik szó, s a tárlat vizuális megjelenését is emlékezetesnek találta.

Az Eötvös József Szakgimnázium és Szakközépiskola tanulóit Csonka Tibor tanár úr kísérte el, aki hasznosnak nevezte, hogy a tananyagban szereplő korszakról olyan ismereteket szerezhetnek a diákok, amelyek nem szerepelnek a tankönyvekben, míg a 11. a. osztály tanulója, Deák Anna a családok történetét is bemutató kiállítás személyes hangvételét emelte ki.

Több csoportot is elkísért a kiállításra a Kalmár Zsigmond Szakgimnázium és Szakközépiskolából Bodzsárné Oláh Gabriella, aki osztályfőnökként saját osztályával is felkereste a tárlatot. A pedagógus úgy látta, hogy a kiállítás lehetőséget ad arra, hogy egy másik kor emberének személyes életébe bepillanthassanak a fiatalok. S mivel az osztályban tanuló lányok egy része a ruhaiparral kapcsolatos szakmákat tanulja, számukra szakmailag is érdekes más korok divatjait megismerni a tárlat képein keresztül. De a fiúk is tanulhattak a kiállításból – tette hozzá a tanárnő –, hiszen a romantikus udvarlásról is szerezhetnek ismeretet, elgondolhatnak, ők mit is írnának a kiállítás címében is szereplő papírrepülőre, ha randevút szeretnének kérni egy lánytól.