Hírek

Dömötör Mihály, a téridő fénypoétája

Képi esszé az angyalokról

Metamorfózis címmel nyílt meg – épp az alkotó hetvenedik születésnapján – a hódmezővásárhelyi Emlékpontban Dömötör Mihály fotóművész kiállítása. Az alkotó közel félszáz képén megörökített angyalábrázolások a rólunk, fényképek nézőiről is szólnak, nekünk, a befogadóknak.

– Az első metamorfózis akkor történik, amikor a művész lelket lehel az anyagba: a kőtömbből, a fából szobor lesz; a második, amikor Dömötör Mihály fényfestészete révén az angyalszoborról önmagán túlmutató jelentést hordozó angyalfénykép készül – vázolta fel az alkotás folyamatát a tárlatot megnyitva Simon Ferenc. A Bethlen Gábor Református Gimnázium mesterpedagógusa hozzátette: Dömötör Mihály a téridő festője, a fény és az árnyék, a fekete és a fehér árnyalatainak poétája. A fényképezőgép a fotóművész ecsetje, ezzel hordja fel az anyagot a képre, amelynek két összetevője van: a tér, vagyis a szemlélet, a képkivágás, a nézőpont, hogy honnan, mit és hogyan fotóz, lát és láttat – fogalmazott Simon Ferenc.

Dömötör Mihályt – aki kiállítását képi esszéként határozta meg –, a téma akkor ragadta meg, amikor a Kereszt parafrázisok. A XII. stáció című kiállításának fotóit készítette, s a keresztek mellett gyakran ott voltak az angyalok is. S a művész abban bízik, hogy a lelkünkben lakó angyalok képileg megörökítve, összegyűjtve és fotó-műalkotásként bemutatva maradandó esztétikai élményt nyújtanak a kiállítás látogatóinak.

A kiállítás zene közreműködői Almási Enikő, Mohai Szilárd és Vágó János Bessenyei- és Príma-díjas kürtművész voltak, a tárlat április 19-ig tekinthető meg az Emlékpont galériájában.

A szegedi TiszapART Televízió Heti Közélet magazinjának beszámolója
A Vásárhelyi Televízió Híradójának részlete