ArchívumHírek

Túlélők történetei nyomán ismerték meg a vészkorszakot

Édesanya és kislánya története adott példát a ma diákjainak

Az ENSZ közgyűlése 2005-ben nyilvánította január 27-ét, a legnagyobb náci haláltábor, Auschwitz-Birkenau felszabadulásának napját a holokauszt nemzetközi emléknapjává. Ez alkalomból a hódmezővásárhelyi Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhelyen rendhagyó történelemórákon emlékeztek pénteken a város iskolásai a Soá tragédiájára.

A Liszt Ferenc és a Szent István Általános Iskola, valamint a Németh László Gimnázium és Általános Iskola diákjainak tartott tanórákon Medvegy János, a hódtói gimnázium történelemtanára túlélőkkel készített interjúkat vetített, s a diákok a megkapott feladatlap szempontjai szerint csoportosították az elhangzott információkat. A megoldás során a tanulók rögzítették, hogyan befolyásolták a zsidótörvények a zsidók és nem zsidók közötti érintkezést, a zsidók munka- és lakhatási körülményeit, s hogy a legtöbben miért nem gondoltak arra, hogy az intézkedések ilyen tragédiába torkollnak, de választ várt a feladatlap arra is, hogy kik voltak, akik igyekeztek gátat vetni a holokauszt folyamatának.

Medvegy János kijelentette: a kiállítóhely kiváló helyszín a téma feldolgozásához, s a diákok a megszokott oktatási helyszíntől eltávolodva, a kevéssé megszokott módszert, a videó-elemzést gyakorolva mélyebben rögzülő ismereteket szerezhetnek.

A pedagógus a diákok elé került történetek közül Kun Ágnes történetét emelte ki, aki fiatal édesanyaként élte meg a vészkorszakot. A „csillagos házból” a transzport tagjaként indult deportálásra az ott lévő zsidókkal, ám a kislányát elrejtették a szomszédok. Az anya megtette azt, amit a legtöbben nem mertek: kezével eltakarta ruháján a sárga Dávid-csillagot és a tömeggel szemben haladva kiszaladt a sorból, visszafutott a házba, ahol gyermekét elrejtették és együtt ott maradtak. Az elindult csoportot Auschwitzba szállították, ahol mindannyian életüket vesztették, azonban az édesanya és kislánya túlélte a holokausztot. Medvegy János elmondta: ezzel az interjúval zárta a tanórákat, példát adva a diákoknak, hogy álljanak ki magukért és álljanak ellen a fenyegetéseknek.

A rendhagyó órákat követően a tanulók elhelyezték az emlékezés köveit a kiállítóhely gyermekáldozatoknak emléket állító portáljánál.