ArchívumHírek

Szegedi nyolcadikosok ismerkedtek Vásárhely történelmével

Mindannyian a történelem része vagyunk

Az újszegedi Gregor József Általános Iskola két nyolcadikos osztálya látogatott el március 10-én a hódmezővásárhelyi Emlékpontba. A történelmet mindkét végzős osztály számára tanító Ágostonné Elek Ottilia elmondta: látogatásuk célja volt, hogy a gyerekek a már tanult történelmi időszakról közvetlen ismereteket szerezhessenek a vásárhelyi közgyűjteményben.

A pedagógus tapasztalata szerint a gyerekek ötödikben nagy érdeklődéssel tanulják az ókor történetét, majd az orientáció később kicsit alábbhagy, viszont a két világháború eseményei és a huszadik század magyar eseményei ismét a kedvenc tárgyak közé emelik a történelmet.

A diákoknak tartott bevezető előadásában Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője szólt a történészek munkájáról is, rámutatva, hogy míg a korábbi korszakokban leginkább az uralkodók és hadvezérek történeteit tanulmányozták a szakemberek, addig ez a szemlélet mára jelentősen megváltozott. Mindannyian a történelem részei vagyunk, ezért a ma történészeinek feladata a mai kor dokumentumait, tárgyait, fotóit és történeteit gyűjteni, feldolgozni és bemutatni, hogy a ma és a későbbi korok látogatói, érdeklődői minél teljesebb képet kaphassanak egy adott időszakról.

A hódmezővásárhelyi Emlékpont gyűjteményről szólva elmondta: itt kevesebb a tárgy, viszont sokkal több a dokumentum, a fotó és a rögzített interjú, amelyek segítenek megismerni Hódmezővásárhely 1945 és 1990 közötti történelmét. Az Emlékpont mindemellett szakmai könyveket ad ki, időszaki kiállításokat rendez, valamint számos előadáson tárja fel a vizsgált korszak eseményeit, s a diákoknak személyesen is találkozhatnak olyanokkal, akik maguk szereplői, vagy érintettjei voltak egy-egy történelmi eseménynek.

Az előadást követően a szegedi iskolások a közgyűjtemény történészei, Zeman Ferenc és Nagy Gyöngyi tárlatvezetésével ismerték meg az Emlékpont állandó kiállítását, s azon keresztül Hódmezővásárhely történelmét a második világháború vége és a rendszerváltás között.