ArchívumHírek

Mozgóképekkel vívtak történelemversenyt a középiskolások

1956 – vásárhelyi diákok kisfilmjein

A hódmezővásárhelyi Emlékpontban a Nemzeti Emlékezet Hete elnevezésű programsorozat keretében került sor a helyi középiskolások számára kiírt történelemversenyre, amelyre a város két gimnáziumának hat csapata jelentkezett.

Az indulóktól kisfilmek készítését várta a közgyűjtemény, amelyeket a diákok akár mobiltelefonnal is készíthettek, s a csapatok a megadott három téma közül mindannyian az 1956. október 25. és 28. közötti hódmezővásárhelyi megmozdulások bemutatását vállalták.

A Szenti Csilla – a hódmezővásárhelyi levéltár vezetője –, valamint Nagy Gyöngyi és Marosvári Attila – az Emlékpont történészei – alkotta zsűri a legjobbnak a Németh László Gimnázium, Általános Iskola Blazovich Péter, Zoltai Csanád és Varga Gergő összeállítású csapatának alkotását ítélte, akik a korabeli eseményeket a huszonegyedik század gyors vágásokat alkalmazó technikájával tették maivá, s mindezt rajzfilmes eszközökkel és a zenei aláfestésként alkalmazott metálmuzsikával „fordították le” saját nyelvükre.

A második helyet a Bethlen Gábor Református Gimnázium Bodzsár Míra, Bónis Virág, Gémes Emese és Forrai Fruzsina részvételével létrejött csapata érdemelte ki, akik a saját iskolájukban történteket elevenítették meg, s a drón segítségével készült légi felvételek új perspektívába helyezték az iskola falai között 1956-ban zajlott történéseket.

A harmadik helyet Füzesi Anikó, Bíró Ivett és Szűcs Emese érte el a Németh László Gimnázium, Általános Iskolából, s a zsűri filmjük képeinek és a megszólaló szövegek összhatását emelte ki és értékelte azt, hogy a történelmi mozzanatok újrajátszásában további iskolatársaikat is bevonták, s tették életszerűvé azokat az eseményeket, amelyeket eddig csak könyvekből ismerhettek.