ArchívumHírek

Versekkel a zsarnokság ellen

 Pákozdy Ferencre emlékeztek

A kommunizmus áldozatainak emléknapjához kötődő rendezvénysorozatának zárásaként mutatta be a hódmezővásárhelyi Emlékpont A szabadság sebezhetetlen sugara címmel Erdélyi Márta Sesztina Jenő-díjas versmondó vásárhelyi Pákozdy Ferenc költő, író, műfordító munkáiból összeállított műsorát.

Erdélyi Márta Pákozdy műveiből négy évvel ezelőtt készített először műsort Debrecenben, ahol a forradalmat Pákozdy is átélte. A vásárhelyi születésű szerző verseit minél többekkel megismertetni – ezt tartja küldetésének az előadó, rámutatva: Pákozdy a kommunizmus áldozatának tekinthető. A sztálini és a Rákosi-féle személyi kultusz idején nem volt hajlandó behódoló verseket írni. Emiatt aztán a tiszta lelkű költőt nem engedte a hatalom érvényesülni. Pákozdy Ferenc Debrecenben kísérte figyelemmel az 1956-os forradalom szárba szökkenését, s amikor a hajúsági megyeszékhelyre november 4-én bevonultak a szovjet tankok, őt is elhurcolták a katonai reptér egyik hangárjába, ahol a forradalmárokat gyűjtötték össze. Az ellene felhozott vád az volt, hogy verseivel a szovjethatalom ellen lázított.

Pákozdy költeményei határozottan szólnak minden zsarnok és elnyomó hatalom ellen, s ha egy más korban élve lehetőséget kap arra, hogy újságíró, vagy költő legyen, a nagytudású, több nyelven beszélő, széles látókörű alkotó nagyívű pályát futott volna be – fogalmazta meg Erdélyi Márta.

Az esten Soós Judit énekes előadóművész működött közre megzenésített versekkel.