ArchívumHírek

A szegedi bölcsészkar és a vásárhelyi múzeum bővíti együttműködését

Formába öntött kapcsolat

Együttműködési megállapodást írt alá a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában Dr. Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ igazgatója és Prof. Dr. Gyenge Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának dékánja. Az aláírók eddig is aktív közös tevékenység fejlesztéséről állapodtak meg.

A múzeum és az egyetemi kar között több területen folyt informális együttműködés – jelentette ki Miklós Péter. A vásárhelyi múzeum folyamatosan szakdolgozati és gyakorlati helyszínt biztosít az egyetemistáknak, de az intézmény régészeti anyagának nagy részét is a harmincas években a szegedi egyetem régész hallgatói tárták és dolgozták fel. A múzeum néprajzkutatója, Terendi Viktória a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar meghívott előadója, míg az egyetem munkatársai rendszeresen adnak elő az Emlékpont konferenciáin és publikálnak a közgyűjtemény kiadványaiban.

Miklós Péter e tevékenységek bővítése mellett lehetőségként említette, hogy az oktatók és hallgatók megismerjék a múzeumot, mint az Alföld jelentős régészeti és képzőművészeti gyűjtőhelyét, amely hátteret, munkatársai pedig partneri segítséget biztosítanak a kutatásokhoz.

A múzeum pedig már betette a lábát a bölcsészkarra – fogalmazott az igazgató, utalva arra a mini-tárlatra, amely a hetekben látható a kar földszinti folyosóin, bemutatva a vásárhelyi közgyűjteményt és annak az idén százötven éve született névadóját, akinek híres festménye, a Juss előtt látta el kézjegyével a két intézmény vezetője az együttműködési megállapodást.

Gyenge Zoltán dékán az együttműködésről szólva úgy értékelte, hogy az aláírt megállapodás a két város közötti szellemi és kulturális kapcsolatot is erősíti. A Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar célja megszólítani és helyben tartani a régió értelmiségét, s ezt a célt szolgálja a Bálint Sándor Program is, amelynek szemeszterzáró eseményének, a Bölcsészfeszt rendezvénysorozatának kiemelt vendége lesz a Tornyai János Múzeum.