ArchívumHírek

Erdélyi diákcsoport a vásárhelyi kiállítóhelyeken

Történelmi ismeretekkel és művészeti élményekkel is gazdagodtak

Másfél évtizede testvériskolai kapcsolatot tart fenn a hódmezővásárhelyi Eötvös József Szakgimnázium és Szakközépiskola, valamint a székelykeresztúri Zeyk Domokos Szakközépiskola. Az erdélyi tanintézmény közgazdasági szakon tanuló végzős diákjai az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Határtalanul! programjának keretében tesznek látogatást a napokban Hódmezővásárhelyen, s a fiatalok felkeresték az Emlékpontot és az Alföldi Galériát is.

A csoportot vezető Kiss József, az erdélyi iskola kapcsolattartásért felelős pedagógusa elmondta, hogy diákjai számára ez a program biztosít hátteret, hogy Magyarországra utazhassanak, egyébként más lehetőségük erre nem lenne. Az itt eltöltött napok alatt jó kapcsolatot alakítanak ki a vendégszerető vásárhelyi diákokkal, s lehetőségük nyílik megismerkedni nem csak Vásárhellyel, de Szegedre és Makóra is ellátogatnak.

Az Emlékpontban Hódmezővásárhely 1945 és 1990 közötti történelmével Nagy Gyöngyi, a közgyűjtemény történésze ismertette meg a vendégeket, míg az Alföldi Galériában Papageorgiu Andrea Hajnal előtt a legnagyobb a sötétség című kiállítását a Tornyai János Múzeum gyakornokának, Németh Zsófiának a tárlatvezetésével és a festményekkel kapcsolatos játékos feladatok megoldásával ismerték meg az erdélyi fiatalok.