ArchívumHírek

Kötet egy szegedi zsidó család történetéről

Sorsok, emlékek, fényképek

A Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhelyen mutatták be az Emlékpont és a Hódmezővásárhelyi Zsidó Hitközség közös rendezvényén Bácskai Éva Századok hullámain. Egy szegedi zsidó család letelepedésének története című könyvét. A szerző családjának történetét foglalta kötetbe, amelynek előkészítése során a családi hagyaték feldolgozása mellett kutatásokat is végzett a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltárában és a Szegedi Zsidó Hitközség dokumentumai között.

Bácskai Éva 1847-ben született ükapja, Seifmann Mór a Felvidékről érkezett Szegedre, ahol mint nyolcgyermekes vállalkozó bútorgyárat működtetett, amelynek elismert minőségű termékeivel számos szegedi és Csongrád megyei szállodát és közintézményt is berendeztek. Seifmann Mór részt vett az 1848/49-es szabadságharcban, s az ott szerzett sérülésére haláláig büszke volt, a temetésén számos egykori negyvennyolcas honvéd is részt vett.

A bútorgyáros lányát, a kötet szerzőjének nagymamáját vette feleségül a Winter A. és Tsa. Első Szegedi Mechanikai Kefegyár megalapítója, Winter Ármin, aki – a családi legendárium szerint – Ferenc József testőrségében szolgált, s részt vett a szegedi árvíz mentési munkáiban is. Őt és feleségét is deportálták 1944-ben, ahonnan nem tértek vissza, míg fia, a munkaszolgálatra rendelt Miklós hazatérve átvette a kefegyár irányítását, miközben folytatta tanulmányait az orvosi egyetemen.

Dr. Winter Miklós több mint három évtizeden keresztül osztályvezető főorvosként irányította a vásárhelyi kórház belgyógyászatát, akire nemcsak mint kiváló orvosra, hanem mint a nehéz sorsú betegek támogatójára és a Szegedi Zsidó Hitközség elnökére is emlékeznek.

Bácskai Éva Erdélyi Miklóssal, a Hódmezővásárhelyi Zsidó Hitközség elnökével beszélgetve elmondta: a kötet megírásakor nem száraz tényközlésre törekedett. A könyv egyrészt regény, másrészt történelem, harmadrészt pedig várostörténet, korabeli fotókkal illusztrálva a családi hagyatékból.