ArchívumHírek

Relikviákkal gyarapodott az Emlékpont gyűjteménye

Iskolából a múzeumba kerültek a munkásmozgalom emlékét őrző táblák

A valaha volt hódmezővásárhelyi Szántó Kovács János Általános Iskolában, a ma az Ótemplomi Református Egyházközség működtetésében lévő Aranyossy Ágoston Óvoda és Általános Iskolában az egykori padlás felé vezető lépcső fordulójában két emléktábla is látható volt. A Szék utcai épület felújítása során most a padlásból tetőtér lesz, a munkásmozgalomhoz kötődő emléktáblák pedig az Emlékpontban kerületek elhelyezésre.

– Az emléktáblákat korábban is csak a gyerekek láthatták, hiszen a padlás felé vezető lépcső mentén voltak elhelyezve – mondta el Bán Csaba, az Ótemplomi Református Egyházközség lelkésze, s hozzátette: úgy vélték, a munkásmozgalom eseményeit őrző tábláknak nem a református oktatási intézményben van a legjobb helye, hanem a Hódmezővásárhely 1945 és 1990 közötti történetével foglalkozó közgyűjteményben, az Emlékpontban.

A két táblán az alábbi feliratok olvashatók:

„Mint éhesnek az ujsütet kenyér / ha éhségének kinja háborog / ugy született az eszme e fehér / falak között, munkások, magyarok. / vásárhelyi rögök nehéz kalásza / ringatván magán az érlelő időt / csapj föl hát te is dus aratásra / vándor, ki elmegy e falak előtt.

Ebben a házban született a hódmezővásárhelyi szociáldemokrata mozgalom.”

Illetve:

„E HÁZBAN TALÁLT ELVTÁRSAKRA BOKÁNYI DEZSŐ (1871-1940.) A MAGYAR MUNKÁSMOZGALOM KIEMELKEDŐ KÉPVISELŐJE, AKI A VÁSÁRHELYI SZOCIALISTA MOZGALOM KIBONTAKOZÁSÁN MUNKÁLKODOTT.”