ArchívumHírek

A keresztény civilizáció modernkori esélyeiről tartott előadást Miklós Péter

A Madách Irodalmi Társaság az elmúlt héten rendezte meg a XXVII. Madách Szimpózium őszi ülésszakát. Az konferencián előadást tartott Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ igazgatója is.

A Madách Irodalmi Társaság és a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kara az elmúlt héten rendezte meg a csongrádi megyeszékhelyen a XXVII. Madách Szimpózium őszi ülésszakát. Az eseményt Döbör András, a szegedi egyetem pedagógusképző karának dékánja nyitotta meg, s előadást tartott rajta – többek között Máté Zsuzsanna főiskolai tanár, Bárdos József főiskolai tanár és Cserjés Katalin irodalmár egyetemi docens mellett – Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ igazgatója is.

A vásárhelyi múzeumigazgató referátumában Madách Imre Az ember tragédiájának két szöveghelyét állította párhuzamba Bibó István egyik, az 1960-as években született munkájával. Az összehasonlító eszmetörténet módszertanát alkalmazó előadásában Miklós Péter a kereszténység egységének, valamint a keresztény civilizáció modern kori lehetőségeinek és korlátainak kérdéskörét vizsgálta Madách és Bibó műveinek tükrében.