ArchívumHírek

Erdélyi diákok a Tornyai-múzeumban és az Emlékpontban

A Németh László Gimnázium, Általános Iskola vendégeként Hódmezővásárhelyen tartózkodó farkaslakai és székelyudvarhelyi gyerekek látogattak el a hétvégén az Emlékpontba és a Tornyai János Múzeumba.

Mihály Edit, a Farkaslaki Tamási Áron Általános Iskola igazgatója az Emlékpontban elmondta, hogy a magyar kormány Határtalanul pályázatának segítségével látogattak Magyarországra. Az erdélyi gyerekek a vendéglátó gimnáziumban tett látogatáson megismerték a vásárhelyi tanintézményt és ismerkedtek a helyi diákokkal, s az Emlékpontot is közösen keresték fel, ahol a vásárhelyi tanintézmény igazgatója, Árva László kalauzolta a tanulókat a város 1945 és 1990 közötti történelmét bemutató állandó kiállításban, rámutatva kommunizmus időszakának helyi és erdélyi történéseinek hasonló történéseire.

– Magyar magyarnak testvére – fogalmazta meg az igazgatónő, miért is tartják fontosnak a programban való részvételt. Ennek köszönhetően diákjaiknak lehetősége nyílik megismerni Magyarországot, láthatják, hogyan tanulnak a fiatalok, a tantárgyaik hasonlóak, az irodalmunk pedig teljesen azonos. Farkaslakán – amely területi központ is, kilenc kapcsolódó településsel – hetente fogadnak magyarországi diákcsoportokat, s amikor a községben feltűnik egy magyar rendszámú autóbusz, a gyerekek örömmel várják a látogatókat. A községet a legtöbben Tamási Áron szülőfalujaként ismerik, s író az ottani temetőben nyugszik. Farkaslakán nyitott, fogékony és kreatív emberek élnek – tette hozzá Mihály Edit. Az erdélyi iskolába a hét települési tagintézménnyel együtt összesen 570 diák jár, Farkaslaka pedig színmagyar település, így minden gyermek magyar iskolában tanul, ahol két idegen nyelv, az angol és a román szerepel a diákok tanrendjében.

A Tornyai János Múzeumba látogató harminc székelyudvarhelyi diáknak Csányi Viktor, a közgyűjtemény régésze mutatta be a város történetét, s a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium diákjai számukra is ismerős eszközöket találtak a látványraktárban, s érdeklődéssel szemlélték vásárhelyi múzeum régészeti és helytörténeti kiállításának anyagát.