ArchívumHírek

Az 1956-os sortüzek a középiskolások szemével

A diákok vizuális alkotásokkal versengtek

A Nemzeti Emlékezet Hete programsorozat keretében Sortüzek 1956-ban címmel rendezte meg a hódmezővásárhelyi Emlékpont a középiskolások történelemversenyét. Az idei erőpróba résztvevőitől a forradalom és szabadságharc idején eldördült sortüzekről vártak kisfilmet a szervezők.

A verseny napján a diákok, felkészítő tanáraik, valamint a zsűri közösen tekintették meg az alkotásokat. Az Eötvös József Szakgimnázium és Szakközépiskola csapata, Futó Mária, Ötvös Netti és Nánási Petra Szilvána (felkészítő tanáruk Gregus Anna) prezentációban mutatta be az először Debrecenben eldördült sortüzek történetét, hangsúlyozva, hogy az akkor érvényben lévő szolgálati szabályzat szerint a fegyveres erőknek először figyelmeztető lövést kellett volna leadni, majd csak a tömeg lába elé leadott lövés után kerülhetett volna sor csak célzott lövésekre. A forradalom idején azonban az első lépéseket nem tették meg a karhatalmi erők.

A Németh László Gimnázium, Általános Iskola diákjai, Jaksa Dalma, Bárány László, Paku Angéla és Bujdos Boglárka (felkészítő tanáraik: Varga Boglárka és Arany Mihály) filmjükben a kor hangulatát saját készítésű, a diákokat is szerepeltető képsorokkal igyekeztek bemutatni, s az Országház előtt, a Kossuth téren eldördült sortüzek illusztrálására filmes idézeteket is használtak.

A Bethlen Gábor Református Gimnázium tanulói, Bodzsár Míra, Forrai Fruzsina, Márki-Zay Emma és Gémes Emese (felkészítő tanáruk Csipakné Nagy Bertilla) a történelmi események mellett a fővárosi református teológus hallgatók forradalomban való részvételét is bemutatták, megemlítve, hogy a hallgatók a 90. zsoltárt énekelték a demonstráció során. A filmben a vásárhelyi gimnazisták is elénekelték a Te benned bíztunk eleitől fogva kezdetű egyházi éneket, amelyet a vásárhelyi református ótemplomban vettek filmre.

A zsűriben szerepet vállalt Szenti Csilla, a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltára Hódmezővásárhelyi Levéltárának vezetője és Nagy Gyöngyi, az Emlékpont történésze, akik köszönetet mondtak a komoly felkészülést vállaló csapatoknak és felkészítő tanáraiknak, s elismeréssel szóltak a bemutatott alkotásokról, amelyben a csapatok korabeli fényképeket, filmrészleteket, valamint komoly- és könnyűzenei részleteket is felhasználtak illusztrációként.

A versenyben megosztott első helyen végzett a Bethlen Gábor Református Gimnázium és a Németh László Gimnázium, Általános Iskola csapata, a második helyezést az Eötvös József Szakgimnázium és Szakközépiskola tudhatják magukénak, a csapattagok és felkészítőik az oklevelek mellett könyvjutalomban is részesültek.