Linkek

Kádár-huszárok és pártkatonák

A hódmezővásárhelyi Emlékpontban a tavalyi évben, az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulóján az intézmény saját anyagából és saját levéltári kutatásainak alapján Összefogás a szabadságért. 1956: Magyarországon és Hódmezővásárhelyen címmel rendezett tárlatot, amely 2016. október 23. és 2017 januárja között tartott nyitva.

Az Emlékpont munkatársai – Dr. Miklós Péter intézményvezető, valamint Nagy Gyöngyi és Zeman Ferenc történészek – tovább folytatva a kutatásokat az idei esztendőben a Kádár János nevével fémjelzett kommunista diktatúrának az ötvenhatos forradalmat szovjet segítséggel leverő karhatalmi szerveinek és az azokból alakult Munkásőrségnek a hódmezővásárhelyi törtétét vizsgálják a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltára iratai alapján.

A kutatási projekt négy részből áll.

1. A hódmezővásárhelyi és szegedi levéltári kutatások során szerzett adatok összegzése és feldolgozása, valamint a további anyaggyűjtés (elsősorban a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában).

2. A Kádár-huszárok és pártkatonák. Munkásőrök Hódmezővásárhelyen, 1957–1989 című, a hódmezővásárhelyi Emlékpontban 2017. március 17. (a helyi munkásőregység megalakulásának hatvanadik évfordulója) és 2017. június 30. között megtekinthető kiállítás. A tárlat tárgyi, valamint kép- és dokumentumanyagának a nagy része az Emlékpont saját gyűjteményéből való.

3. A vásárhelyi Munkásőrséggel kapcsolatos tudományos kutatások összegzésének első felülete a megnyitó napján az Emlékpontban rendezett tudományos konferencia.

4. A Munkásőrségnek a kádári megtorlások alatti – 1957 és 1963 közötti – hódmezővásárhelyi történetét földolgozó műhelytanulmány, valamint a helyi Karhatalom és a Szántó Kovács János Munkásőregység 1957 és 1963 között fölszerelt állományának listája online módon publikálása kerül az Emlékpont honlapján. A források teljeskörű átvizsgálásának eredményeként létrejövő dolgozatot az év végén nyomtatásban tervezzük megjelenteni az Emlékpont Könyvek sorozat darabjaként.

Miklós Péter

A teljes tanulmányt ide kattintva tekintheti meg!