Hírek

Könyvbemutató Takács Ferenc életútjáról az Emlékpontban

„Kerted fái is, mint az árva gyerekek úgy ácsorognak s várakoznak.”




Az idézet Kun Zsigmondtól, Takács Ferenc szomszédjától és barátjától származó 1956 karácsonyán írt megemlékezésben szerepel.

1950 nyarán hurcolta el az Államvédelmi Hatóság Takács Ferenc (1893-1956) egykori iparügyi minisztert, volt földművelésügyi államtitkárt, majd a hírhedt Andrássy út 60. szám alatti pincebörtönben kényszerítettek „beismerő vallomásra”. A későbbi koncepciós perben, mint tizennegyedrendű vádlottat 12 év fegyházra ítélték Hódmezővásárhely országos ismertségű szociáldemokrata politikusát. A kommunizmus áldozatainak emléknapjához kapcsolódóan február 26-án, hétfőn 17 órai kezdettel lesz az Emlékpontban a Takács Ferenc életútját és politikai pályáját mintegy 180 oldalon ismertető könyv szerzői bemutatója.

Takács Ferenc a kommunista diktatúra börtönéből – miközben 1919-től két évet töltött letartóztatásban a forradalmakban betöltött helyi szerepvállalása miatt ‑ öt év, öt hónap és öt nap után szabadult nagybetegen, és ’56 tavaszán, hatvanhárom évesen, a megpróbáltatások következtében hunyt el. Az 1893 októberében hódmezővásárhelyi református kisbirtokos családba született Takács életútja „hosszú és rögös volt a paléi szikes földtől és tanyától a miniszteri bársonyszékig” – fogalmazott Erdei István, helyi szociáldemokrata párttársa, az ötvenhatos forradalmamat követően szintén meghurcolt sorstársa, Takács Ferenc közkórházi ravatalánál. Emlékezete igencsak halványan élt és élhetett a köztudatban, ugyanis a kommunista-szociáldemokrata „pártegyesülést” ellenzőként a hatalom a feledés homályában tartotta, habár a második világháborút követően első vásárhelyi politikusént töltött be felelős kormányzati pozíciót, az ún. koalíciós években.

Az Emlékpont Könyvek sorozat 19. kötete ezért is hiánypótló, mert a Presztóczki Zoltán és Zeman Ferenc levéltárosok által jegyzett könyv monografikus igénnyel dolgozza fel Takács életútját és politikai pályáját az ifjúkori munkásmozgalmi ismerekedésétől, a Nagy Háború megpróbáltatásain, a két világháború közötti aktív várospolitikusi, országgyűlési képviselői szerepvállalásán át az 195 utáni miniszterségéig, államtitkárságáig és kormánybiztosságáig egészen Rákosi börtöneiig és a szabadulását követő meghurcoltatásáig.

A február 26-án, hétfőn 17 órakor kezdődő könyvbemutatón a kötetet Dr. Miklós Péter címzetes egyetemi tanár, az Emlékpont Könyvek sorozat szerkesztője ajánlja a közönség figyelmébe és beszélget a tanulmánykötet szerzőivel az Emlékpont Kávézóban.

A Takács Ferenc életútja és politikai pályája (1893-1956) című kiadvány, az Emlékpont Könyvek teljes sorozatával egyetemben a közgyűjtemény honlapján elérhető:
https://emlekpont.hu/?page_id=812