Hírek

Ünnepi programok az Emlékpontban

Az 1956-os forradalom színházi pillanatai elevenednek meg Nagyváradi Erzsébet és Rubold Ödön előadásában október 23-án, vasárnap 17 órai kezdettel az Emlékpontban. A kommunista diktatúra évtizedeit bemutató közgyűjtemény kiállításai és az esti pódiumdarab a nemzeti ünnep alkalmából egyaránt díjtalanul látogatható.

Nagyváradi Erzsébet és Rubold Ödön színművészek Bessenyei Ferenc, Sinkovits Imre, Raksányi Gellért, Darvas Iván és Mensáros László naplói, visszaemlékezései és rendőrségi iratai alapján állították össze Színpad – kínpad. 1956–1958 címűdarabjukat, amely 1956 és a magyar színházi élet kevéssé ismert rétegeit beszéli el. A forradalom színházi eseménytörténete számos hódmezővásárhelyi kötődéssel is bír, hiszen a dél-alföldi város szülötte volt színészfejedelem Bessenyei Ferenc, aki nemcsak a Bem szobornál szavalta el Szózatot, hanem a színészek forradalmi bizottságában is szerepet vállalt. Október 23-a emlékezetes pillanatai voltak, ahogy a szintén vásárhelyi és szintén színész Gombos Katalin férje, Sinkovits Imre szavalt tíz- és százezrek előtt a Petőfi-szobornál és a Parlamentnél. A megtorlás és a bosszú elől menekülve Németországba távozott a Hódmezővásárhelyről származó Ferrari Violetta a szabadságharc vérbefojtását követően.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc ünnepén Dr. Miklós Péter történész, címzetes egyetemi tanár, az Emlékpontot is magába foglaló kulturális intézmények főigazgatója 10 órától a városi megemlékezésen mond ünnepi beszédet. Az Emlékpont Fél évszázad Vásárhelyen és Vásárhelyi hétköznapok az államszocializmus korában című kiállításai belépőjegy megváltása nélkül látogathatóak október 23-án 10 és 17 óra között és ugyancsak díjtalanul tekinthető meg a Színpad – kínpad pódiumelőadás vasárnap délután 5 órától.