Hírek

’56-ról az Emlékpontban

A kommunista diktatúra évtizedeit bemutató Emlékpont megnyitása óta minden évben tudományos és oktatási programsorozatot szervez október 23-ához, az 1956-os forradalom és szabadságharc ünnepéhez kapcsolódóan. Az idén a Nemzeti Emlékezet Hetén ‑ a tanórák mellett ‑ pénteken 11 órától a 20. századi magyar történelem „világrengető” pillanatainak hőseit, áldozatait és eseményeit mutatják be a hódmezővásárhelyi közgyűjteményben.

Az október 21-i történelemtudományi tanácskozás nyitóelőadásán dr. Nagy Gyöngyi, a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola pedagógusa a közelmúltban elhunyt Wittner Mária (1937-2022) forradalmár és egykori halálraítélt személyét idézi meg. Presztóczki Zoltán és dr. Zeman Ferenc levéltárosok hódmezővásárhelyi baloldali politikusok portréit „villantják fel”: előbbi a parasztpárti nemzetgyűlési képviselő Papp János életútjába enged bepillantást, majd a Rákosi és Kádár börtöneibe zárt szociáldemokrata Takács Ferenc és Erdei István kálváriáiról esik szó. Dr. habil. Miklós Péter történész, címzetes egyetemi tanár, a hódmezővásárhelyi kulturális intézmények főigazgatója A forradalom „forgatókönyve” című referátumában 1956 megyei eseményeit tárja az konferencia hallgatósága elé.

A Nemzeti Emlékezet Hete programsorozatán Dr. Miklós Péter két alkalommal rendhagyó történelemórát tart: október 19-én Fiatalok a kommunista diktatúra ellen címmel, majd 21-én kora délelőtt az 1956-os forradalom és szabadságharc idejéből származó pillanatképeket mutat be helyi középiskolásoknak.