Hírek

Közös felelősség – rendhagyó módon emlékeztek a holokauszt vásárhelyi áldozataira

A hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum, Könyvtár és Közművelődési Központ fenntartásában működő Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhelyen idén rendhagyó módon emlékeztek meg a holokauszt vásárhelyi áldozatairól, akiknek az emléknapja június 16. 1944-ben ugyanis ezen a napon kezdődött meg az itteni zsidó közösség egy helyre koncentrálása, majd pedig haláltáborba hurcolása.

A kiállítóhely és a zsinagóga látogatói egyrészt meghallgathatták a vészkorszak mintegy négyszáz hódmezővásárhelyi áldozatának névsorát, amelynek felolvasása – felvételről – egész nap zajlott, másrészt tematikus tárlatvezetésen vehettek részt, illetve elhelyezhették a zsinagóga udvarán található emlékműnél a megemlékezés köveit.

Miklós Péter eszmetörténész, címzetes egyetemi tanár, az intézmény szakmai tanácsadója elmondta:

A harmadik évezred elején kötelességünk emlékezni a nemzetiségi, vagy vallási alapon üldözött emberek mártíromságára. Különösen nagy jelentősége van a korábbi történelmi korszakokban elkövetett bűnökkel való szembenézésnek napjainkban, amikor a szomszédos országban szörnyű háború zajlik. Közös felelősségünk, hogy a múltbéli tragédiák ne ismétlődhessenek meg. Erre szomorú alkalom a vásárhelyi zsidóság áldozatainak emléknapja.