Hírek

Miklós Péter: a származási alapon való megkülönböztetés elfogadhatatlan

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján, április 16-án közösen emlékezett a hódmezővásárhelyi Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhelyet fönntartó Emlékpont, valamint Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Hódmezővásárhelyi Zsidó Hitközség.

A vásárhelyi zsidó temetőben a holokauszt áldozatainak tiszteletére állított emlékműnél néma főhajtással helyezte el a megemlékezés köveit Márki-Zay Péter polgármester, Kis Andrea alpolgármester, Erdős László hitközségi elnök és Miklós Péter történész, címzetes egyetemi tanár, az Emlékpont szakmai tanácsadója.

Kis Andrea (b) alpolgármester, Balassa László (b2), Vanderstein Péter (b3), Erdős László (j3) hitközségi elnök, Márki-Zay Péter (j2) polgármester és Miklós Péter (j), az Emlékpont szakmai tanácsadója a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján rendezett főhajtáson a hódmezővásárhelyi Tuhutum utcai zsidó temetőben 2021. április 16-án.

Miklós Péter az emléknap kapcsán elmondta:

„Közel nyolc évtizeddel a mintegy hatszázezer magyar, köztük több ezer Csongrád-Csanád megyei és négyszáz vásárhelyi zsidó elhurcolása és meggyilkolása után kötelességünk emlékezni rájuk és feladatunk küzdeni a felejtés ellen. Az ártatlanul elpusztított áldozatok emlékének ápolását és a származási alapon való megkülönböztetés elfogadhatatlanságának tudatosítását szolgálják az ilyen emléknapok, mint a mai.”